AFERA ODIJELA

Kovačevića i Peteka nema na ročištu, sumnjiči ih se da su i Turudiću kupovali odijela, USKOK tvrdi: ‘Imamo dokaze...‘

Na ročište je došao uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac te bi se danas mogla i donijeti nepravomoćna odluka o prigovorima na optužnicu

Krešo Petek i Dragan Kovačević

 Cropix/

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek, osnivač tvrtke Elektrocentar Petek, koje USKOK tereti za primanje i davanje mita, nisu se u srijedu pojavili na prvom ročištu optužnog vijeća u slučaju koji je u javnosti odjeknuo zbog činjenice da je Kovačević, prema USKOK-ovim optužnicama, odijelima častio novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić, ali i istaknute HDZ-ovce Marija Kapulicu i Milijana Brkića.

Obrana je podnijela odgovor na optužnicu u kojem je tražila izdvajanje dokaza, međutim odlučila je ostati samo na pisanom podnesku, a ne i fizički se pojaviti te obrazložiti ga. Bez obzira na njezin nedolazak, postoje osnove da se otpužno vijeće održi jer su svi okrivljenici te njihovi branitelji uredno zaprimili pozive.

Na ročište je došao USKOK-ov tužitelj Krešimir Ostrogonac te bi se danas mogla i donijeti nepravomoćna odluka o prigovorima na optužnicu.

Bez obzira na to što optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odluči, na tu odluku postoji pravo žalbu nezadovoljne strane o kojoj odlučuje Visoku kazneni sud.

image

Dragan Kovačević

Dragan Matic/Cropix

Podsjetimo, Kovačevića se tereti da je primao mito za poslove koje je dodjeljivao Petekovoj tvrtki tako što je Petek plaćao odijela za njega, njegova sina i prijatelje, a na popisu onih koji su dobili odijela je i Turudić te Kapulica i Brkić.

Krunski dokaz tih tvrdnji optužnice podignute 18. siječnja su poruke iz Kovačevićeva iPhonea nakon što su informatički forenzičari prethodno otključali mobitel i koji je, po ocjeni USKOK-a, dokaz da je Kovačević podmićivan. Odijelo vrijedno 1800 kuna plaćeno je, kako se tvrdi u optužnici, i Ivanu Turudiću, koji je ispitan kao svjedok tijekom istrage, te je negirao te tvrdnje kao i u više navrata u medijima.

Sve to negirao je i Dragan Kovačević, ali USKOK tvrdi da je prikupio dovoljno dokaza i da će dokazati da je Kovačević primao mito od Peteka.

Ovo je sada prvi sraz tužitelja USKOK-a koji će se naći u nezavidnoj situaciji ako ustraju na optužnici i ostanu pri tome da je njihov budući šef jedan od onih kojima je Kovačević plaćao odijela.

image

Krešo Petek (desno)

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Obrana će, naravno, osporavati navode optužbe, ali ako vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdi optužnicu i zakaže raspravu, sasvim je izvjesno da bi se Ivan Turudić mogao pojaviti na klupi za svjedoke i u pomalo neuobičajenoj ulozi na zagrebačkom Županijskom sudu. Naime, dosad je uvijek on bio taj koji je sjedio s druge strane bilo kao sudac ili čak kao predsjednik suda, a sada bi se mogao naći u ulozi da bude upozoren kako je dužan govoriti istinu, da ne smije ništa prešutjeti i da nije dužan odgovoriti samo na ona pitanja na koja bi sebe ili nekog svog bližnjeg mogao izložiti kaznenom progonu ili teškoj sramoti.

Ako sudsko vijeće odluči da je optužnica osnovana i utemeljena na dokazima ili pak ne dođe odmah do potvrđivanja optužnice, i USKOK i branitelji optuženih imat će mogućnost žalbe pa će se cijeli spis preseliti na Visoki kazneni sud, koji će odlučivati o žalbama. Na sud na kojem je Turudić još formalno, do preuzimanja dužnosti glavnog državnog odvjetnika 26. svibnja, i dalje sudac.

Hoće li to biti i do žalbi, ako budu podnesene, nije poznato, ali sasvim je izvjesno da bi Kovačevićeva obrana mogla osporavati način na koji su tužitelji USKOK-a došli do SMS poruka, kao i dokumentacije o fakturama odijela koja je plaćala Petekova tvrtka. Kad je riječ o odijelu za 1800 kuna koje je navodno plaćeno Turudiću, krunski je dokaz SMS poruka koja je na mobitel Dragana Kovačevića stigla 6. listopada 2017. u 13.19 sati: Rekapitular Dragi osobno - 5.250. Mario K - 3.885, Mili - 6.445, Jozef - 5.500, Turud - 1.800. Ovo su VPC cijene i treba dodati PDV. Javi tvrtkicu, lp. ŽV.

image

Ivan Turudić

Bruno Konjevic/Cropix

Pošiljatelj je Željko Vidaković, prokurist trgovačkog društva kojem je tvrtka Kreše Peteka Elektrocentar Petek plaćala fakture za odjeću koju su kod njega birali Kovačević i sin, njegovi prijatelji i poznanici, pa su tako navedena imena istaknutih HDZ-ovaca Milijana Brkića i Marija Kapulice, suca Ivana Turudića, Brkićeva brata Joze Brkića i drugih. Vidaković Kovačeviću piše "uvaženi", ali iz nekih poruka iščitava se i nešto bliži odnos osim poslovnog jer ga oslovljava s "dragi". To je forma i njome se USKOK ne bavi, nego sadržajem kao dokazom.

U svom iskazu u USKOK-u Ivan Turudić nije zanijekao da poznaje Dragana Kovačevića. Kako smo pak neslužbeno doznali, osim ove inkriminirajuće poruke, u spisu je još na nekoliko stranica ispis poruka koje su razmjenjivali Ivan Turudić i Dragan Kovačević, a u jednoj od njih navodno piše "hvala za poklon", ali se ne navodi na što se konkretno ta poruka odnosi, pa ona nije ni uvrštena u optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:46