DJELO IZ 1647.

KNJIGA KOJU JE UKRAO MILLES VRAĆA SE KUĆI Talijani pronašli knjigu iz 17. stoljeća koja je prije 32 godine nestala iz našeg NSK

 
Gore desno: Talijanski karabinjeri su prije par dana našem veleposlaniku u Italiji Jasenu Mesiću predali ukradeni svezak knjige “Selenographia, sive Lunae descriptio” iz 1647. godine autora Johannesa Heveliusa, poljskog znanstvenika kojeg smatraju utemeljiteljem topografije Mjeseca i koji je za života u Gdanjsku sagradio najveći teleskop na svijetu; Lijevo: Aleksandar Milles; dolje desno: Mozak pljačke iz 80-ih godina prošlog stoljeća bio je Zagrepčanin Aleksandar Milles koji je od 1982. do 1987. godine organizirao krađu više od 1650 knjiga, veduta, grafika, karata i ilustracija iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Marulićevu trgu
 Drago Havranek / HANZA MEDIA

Sustavno potkradanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) na Marulićevu trgu od 1982. pa do 1987. godine, kada je ukradeno preko 1650 knjiga, veduta, grafika, karata i ilustracija, proglašeno je pljačkom stoljeća. Kradljivci vrijednih knjiga na čelu s Aleksandrom Millesom zbog te su pljačke osuđeni na zatvorske kazne, a većina ukradene arhivske građe još uvijek “luta” po svijetu.

Da je tome tako, pokazuje i nedavno otkriće talijanskih karabinjera koji su prije par dana našem veleposlaniku u Italiji Jasenu Mesiću predali ukradeni svezak knjige “Selenographia, sive Lunae descriptio” iz 1647. godine autora Johannesa Heveliusa, poljskog znanstvenika kojeg smatraju utemeljiteljem topografije Mjeseca i koji je za života u Gdanjsku, dok je bio gradonačelnik, sagradio najveći teleskop na svijetu.

Kulturno dobro

- Knjiga koju predajemo veleposlaniku Mesiću ukradena je 5. listopada 1987. iz Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Rezultat je to dugogodišnjeg rada Odjela karabinjera za zaštitu kulturne baštine. Knjiga je bila u posjedu jednog trgovca građom iz Frosinonea i postala je dio mnogobrojnih oduzetih predmeta sumnjivog porijekla, a prošla je i kroz antikvarijat na otvorenom na rimskom Porta Porteseu. Otkriće je uslijedilo temeljitim češljanjem različitih internetskih e-servisa za prodaju, a prvi koraci u istrazi krenuli su od jednog kolekcionara preko e-baya iz mjesta Velletri, preko kojeg su došli do drugog kolekcionara iz Cassina, kod kojeg je osim ukradene knjige iz Hrvatske pronađena te oduzeta i druga mnogobrojna građa - objasnio je u prostorijama hrvatskog veleposlanstva zapovjednik za zaštitu kulturne baštine Fabrizio Parrulli, ističući kako im je uvijek neizmjerno drago kada vrate kulturna dobra zemljama koje ih potražuju. Sam postupak povrata knjige, ističu pak u NSK, nije bio ni jednostavan ni lagan.

- Riječ je o primjerku ukradenom iz NSK u Zagrebu 1987., nakon čega je pokrenut kazneni postupak pred hrvatskim pravosuđem. U Italiji je primjerak spomenute knjige zaplijenjen također u kaznenom postupku na talijanskom sudu. Nakon dodatnih konzultacija u DORH-u zaključeno je da se Ministarstvo kulture RH zajedno s NSK treba obratiti hrvatskom veleposlanstvu u Italiji radi pokretanja postupka povratka otuđene kulturne baštine.

Vraća se u NSK

- U Rimu je osigurano prepoznavanje primjerka, o čemu je talijanska policija obavijestila sud pred kojim se vodio kazneni postupak. Veleposlanstvo RH je pravodobno obavijestilo našu Upravu za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture o aktivnostima talijanske policije u Rimu i o povratku otuđene knjige. Knjiga će pravodobno biti vraćena u našu NSK - rekao je za Jutarnji list Ante Livajić, viši stručni savjetnik u NSK.

Svoj doprinos dalo je i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu, koje je osiguralo dopremanje knjige u Rim kako bi se mogao provesti cjelokupni postupak prepoznavanja ukradenog primjerka.

Mozak krađe iz 80-ih bio je, podsjetimo, Zagrepčanin Aleksandar Milles, koji je od srednje škole zadavao muke institucijama i koji je vjerovao u sotonu i crnu magiju. Da bi zaradio džeparac znao je čistiti podrume i tavane pronalazeći stare knjige koje je prodavao, a kolekcionar S. Marinović ga je ‘70-ih naučio sve o knjigama.

Ministarstvo unutarnjih poslova: O nestalim predmetima obaviješten je i Interpol

Iz MUP-a su nam na naš upit odgovorili kako je u “listopadu 1987. ondašnji Gradski sekretarijat unutrašnjih poslova po zaprimljenim obavijestima te provedenom očevidu na mjestu događaja podnio kaznenu prijavu Općinskom javnom tužiocu u Zagrebu zbog krađe 1652 naslova iz prostora NSK”.

- O događaju i nestalim predmetima obaviješten je i Interpol te je raspisana međunarodna potraga. Mjerama traganja putem međunarodne policijske suradnje 2016. knjiga je locirana u Italiji. Budući da je rješenjem od 13. srpnja 1993. godine cjelokupni fond NSK proglašen spomenikom kulture tj. kulturnim dobrom, Ministarstvo kulture RH je iniciralo postupak povrata - rekli su iz MUP-a. (Hajdi Karakaš Jakubin)

Predozirao se

No, kad je sa 16 godina upoznao Zlatka K., tadašnjeg zaposlenika NSK koji mu se javio na oglas za knjigu, počela je njihova suradnja. Milles mu je plaćao siću za knjige iz NSK koje je potom skupo preprodavao. Prodaju ukradenih knjiga organizirali su i preko granica, povezavši se s kolekcionarima te vlasnicima antikvarnica i trgovcima knjiga.

U lopovluk je upleo i prijatelje Berislava L. i Alana M. koji su obilazili NSK i raspitivali se za knjige te prije izlaska ostavljali otvoreno prozorsko krilo kako bi se noću vraćali i krali. Millesova banda je raskrinkana nakon što je na granici “pao” austrijski antikvar s knjigama iz NSK.

Uhićeni su u ožujku 1988. Suđenje je trajalo pet mjeseci. Milles je zbog krađe osuđen na 15 godina zatvora koje mu je Vrhovni sud smanjio na devet, a na suđenju je rekao, između ostalog, da mu je konačni cilj bio spaliti NSK i arhiv sa 2,5 milijuna knjiga.

Njegovi pomagači dobili su znatno manje kazne. U lipnju 1995. u bolnici je nađen mrtav. Predozirao se tabletama. Žvakaćom gumom na krevet je prilijepio oproštajno pismo u kojem je pisalo: “Vidjet ćemo se u paklu”. Nikad nije otkriveno gdje je Milles sakrio novac od prodaje knjiga. Pretpostavlja se da su u pitanju milijuni kuna.

Inače, prije 11 godina u Đakovu jedan kolekcionar uočio je u oglasniku knjige s obilježjima NSK pa je alarmirao policiju, koja je kod prodavača pronašla njih 30-ak. Istražitelje je put dalje odveo do jednog svećenika koji je tom trgovcu dao knjige u zamjenu za neke odrađene poslove. No, svećenik, stariji gospodin, policiji je tek otkrio da je skupljao knjige i kupovao ih na sve strane te da o krađi ništa ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 23:38