ZADAVIO BAKU

Karlovac: Ubio nemoćnu, staricu (90) zbog 300 kuna. Osuđen na 30 godina zatvora

Milan Mikić (25) iz Plaškog je staricu izudarao, a potom i zadavio
 Mario Pušić/CROPIX

KARLOVAC - Milan Mikić (25) iz Plaškog proglašen je krivim i na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno osuđan na 30 godina zatvora zbog ubojstva iz koristoljublja Anke Klipe(88) iz Latina nedaleko Plaškog.

Mikić je u lipnju staricu izudarao, a potom je zadavio kako bi se domogao njezine ušteđevine - 300 kuna.

Sudac Ante Ujević u obrazloženju presude rekao je da je onaj koji digne ruku na staricu od 90 godina za svaku osudu, osobito ovako strašno, brutalno i hladnokrvno.

- Osuda mora biti snažna, kao što su posljedice teške. Njegova namjera je bila jasna, lišiti staricu života i uzeti joj novac - rekao je sudac Ujević dodajući da je okrivljenome jedina olakotna okolnost bilo dosadašnje nekažnjavanje.

Mikić je prizano ubojstvo, ali je u svojem iskazu bio vrlo konfuzan. Prvo se želio braniti šutnjom, pa je onda ipak odlučio iznijeti obranu. Prvi iskaz bio je kontradiktoran onome danom u istrazi, dok je u novoj verziji u sve uključio šogora Gorana Oskoruša. Prije ga nije teretio, kako je rekao, jer mu je ovaj prijetio ubojstvom tek rođenih blizanaca.

- Ušli smo na kat tražiti novac za hranu. Ona je došla i rekla da uskoro stiže policija i onda zamahnula na mene sjekirom. Udario sam je šakom u glavu nakon čega je pala. Na podu sam je udario još dvaput. Bila je živa. Otišao sam u prizemlje, a Oskoruš joj je stao na vrat. Ne znam što je dalje bilo. Uzeo sam u kuhinji 300 kuna koje smo Goran i ja podijelili - ispričao je Milan Mikić.

Sudsko vijeće nije vjerovalo ovoj verziji, već je smatralo da je Mikić sve učinio sam.

- Je li bila treća osoba, nebitno je i nije na nama da utvrđujemo. Okrivljeni je na početku preuzeo potpunu krivnju, ali mislim da se s njome nije suočio - kazao je sudac Ujević.

Sudski vještak za daktiloskopiju Željko Sekulić utvrdio je po otiscima prstiju i dlana lijeve ruke da je okrivljenik bio na mjestu zločina, a vješatakinja patologije dr. Mira Mlinac Lucijanić rekla je kako je smrt nastupila uslijed stezanja vrata pri čemu je došlo do lomljena jezične kosti. Utvrdila je i višesrtuke prijelome kostiju lica nastale udarcima šakom, moguće i nogom ili palicom.

Svjedok Zoran Bukva pronašao je staricu u sobi na katu kamo zbog bolesti i starosti ona nije mogla doći sama. S vratiju joj je vidio noge, a tijelo joj je bilo zatrpano jastucima. Goran Oskoruš, šogor okrivljnika, od svoje setre, njegove supruge, čuo je da je Mikić priznao da je ubio baku i to nakon što je, kako se branio, ona na njega zamahnula sjekirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:20