PUKLA MU SLEZENA

Junak koji je spasio krhkog zadarskog mladića: ‘Srce mi je puklo, pa to je bio pokušaj ubojstva!‘

‘Kad sam vidio što su mu učinili, a ima 40 kilograma, srce mi se steglo... To je za mene bio pokušaj ubojstva‘
 Luka Gerlanc/CROPIX, Zadarski.hr

- Ležao je na zemlji nepomično, cijelo lice bilo mu je u krvi. Nisam znao što učiniti, pričao sam s njim o svemu i svačemu, samo da ne padne u nesvijest. On se tresao, drhtao je, govorio je kako ga jako bole leđa. Pitao sam ga može li micati prstima na nogama i rekao mu da miruje jer mu je možda ozlijeđena kralježnica. Rekao mi je da zna tko ga je napao, govorio je kako su ga po glavi i tijelu tukli bokserom... - priča nam Zadranin koji je u četvrtak navečer spriječio četvoricu mladića da do kraja zatuku 14-godišnjaka u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru.

Vozio je iz smjera Jazina prema Voštarnici kad je s desne strane ceste na nogostupu primijetio kako četvorica mladića nekoga tuku na podu.

- Zaustavio sam auto nasred ceste i krenuo prema njima. Kad su me vidjeli, razbježali su se. Bilo ih je sigurno četvero, a ovo dijete su ostavili na podu. Jecao je od bolova. Kad sam vidio u kakvom je stanju, a nema ni 40 kilograma, srce mi se steglo - priča nam. Ovo je za mene bio pokušaj ubojstva, rekao nam je Zadranin.

Dogovor s ocem

Dječak se trebao naći s ocem na Narodnom trgu. Budući da se nije pojavio po dogovoru, otac ga je nazvao.

- Stajao sam iznad njega kad je zazvonio telefon u njegovu džepu. Rekao mi je da ga to sigurno zove otac jer su se trebali naći na Trgu. Uzeo sam telefon i javio se. Rekao sam njegovu ocu što se dogodilo i da dođe. Kad je čovjek stigao, briznuo je u plač... - govori naš sugovornik s kojim smo razgovarali neposredno nakon napada i sutradan ujutro.

image
Mjesto na kojem je pretučen 14-godisnjak
Luka Gerlanc/CROPIX

- Nisam mogao zaspati. Cijelu noć mi iz glave nisu izlazile slike tog pretučenog djeteta. Mogu zamisliti kako je njegovim roditeljima, njegovoj obitelji. Ne mogu vjerovati da se ovakve stvari događaju u Zadru! Da se tako divljački ta djeca obračunavaju međusobno - kaže naš sugovornik koji je iste večeri dao iskaz policiji. U petak ujutro javio mu se otac pretučenog dječaka i zahvalio mu na svemu što je napravio za njegova sina.

Incident u Ulici bana Josipa Jelačića dogodio se oko 20 sati, a počeo je nekoliko minuta ranije, na igralištu u parku ispred dječjeg vrtića Sunce. Početak incidenta zabilježen je na videosnimci koja se od petka ujutro dijelila u Zadru preko mobitela. Uz nju smo dobili i snimku nastalu ranije, na kojoj se vidi kako istog maloljetnika nemilosrdno tuče jedan stariji mladić na zadarskom kolodvoru. Snimka je, prema mišljenju istražitelja, nastala prije mjesec dana, a razlog tog, kao i ovog zadnjeg napada zabilježenog mobitelom, navodno je zbog djevojke.

Snimali incidente

Policija, naime, sumnja da je uzrok nasilja nad 14-godišnjakom sukob zbog djevojke koja ide u razred s njim i jednim od napadača. Na snimci iz večeri incidenta to je 15-godišnji mladić, za glavu viši od njega. Druga dvojica, koja se na snimci vide kako kreću u lov za 14-godišnjakom su stariji i pohađaju srednju školu, jedan je 17-godišnjak s Vira, a drugi 15-godišnjak iz Radovina.

Početaka premlaćivanja snimio je jedini punoljetnik među njima, 18-godišnjak iz Benkovca. On je ujedno mladić s druge snimke kad na Autobusnom kolodvoru zvjerski mlati 14-godišnjaka prije mjesec dana. Zadarska će policija, prema neslužbenim informacijama, protiv sve četvorice podignuti kaznene prijave za nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju. Prema dosadašnjim informacijama, policija nema dokaza da su ozljede 14-godišnjaku nanesene bokserom. Iako je policija u četvrtak izvijestila da je napadnuti dječak zadobio lakše tjelesne ozlijede, s mogućnošću prekvalifikacije u teže, zamjenik ravnatelja OB-a Zadar dr. Edi Karuc potvrdio nam je da je ipak riječ o teškim ozljedama.

image
Mjesto na kojem je pretučen 14-godisnjak
Luka Gerlanc/CROPIX

- Pacijent je na promatranju i oporavlja se. Pazimo ga i kontroliramo, upravo je prošao ultrazvučni pregled. Zasad nije bilo razloga da ga podvrgnemo kirurškom zahvatu - rekao nam je dr. Karuc.

Ozljede od boksera?

Kako smo doznali iz krugova bliskih obitelji, dječaku je pukla slezena, ali nije došlo do obilnog krvarenja. Kirurzi takvu ozljedu smatraju teškom, no kvalifikaciju će utvrditi Državno odvjetništvo. Također je zadobio lakše ozljede glave i prsnog koša. U slučaju da dođe do obilnog krvarenja puknute slezene, pretučenog će mladića operirati. Zbog toga će u bolnici ostati na promatranju još dva do tri dana.

image
Zadarski.hr

Dr. Karuc nije htio govoriti o karakteru drugih ozljeda maloljetnika, niti jesu li one možda izazvane bokserom koji je, prema riječima svjedoka, imao jedan od napadača.

- Pitanje je hoće li ga operirati. Ne znamo. Slezena mu je natečena. Čekamo odluku liječnika. Razgovarao sam s njim u bolnici i malo je bolje, ali ne znamo što će dalje biti. Vidjet ćemo - rekao je u petak teško potreseni otac pretučenog dječaka.

O tome što se dogodilo kobne večeri i što je bio povod brutalnom premlaćivanju njegova sina, nije mogao govoriti.

- Nemojte me ništa pitati, ne mogu ništa govoriti, ne smijem - rekao je drhtavim glasom još šokiran od incidenta koji je njegova sina umalo stajao života.

image
Zadarski.hr

Dječak stabilno

Četrnaestogodišnji dječak kojega su u četvrtak navečer u Zadru brutalno pretukla četvorica maloljetnih huligana stabilno je i zadržan je na promatranju na Odjelu kirurgije zadarske Opće bolnice, potvrdio je Hini zamjenik ravnatelja bolnice Edi Karuc.

"Iako su ozljede na početku bili okvalificirane kao lakše, ipak je riječ o teškim tjelesnim ozljedama, napravili smo opservaciju i ako dječak ostane stabilan, za dva dana mogao bi biti otpušten iz bolnice, dodao je Karuc, a neslužbeno se doznaje da dječak ima ozljede unutarnjih organa.

Glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin izjavila je, pak, u petak navečer da kriminalističko istraživanje nad četvoricom mladića za koje se sumnja da su pretukli dječaka još uvijek traje i dok ne završi istraga, ne mogu se iznositi pojedinosti slučaja.

Policija je dojavu o napadu više osoba na maloljetnika u Ulici Bana Josipa Jelačića zaprimila u četvrtak oko 20 sati.

Ozlijeđeni je vozilom hitne pomoći prevezen u zadarsku bolnicu, gdje je zadržan na liječenju, a na mjestu događaja napravljen je očevid te je ubrzo po prikupljenim saznanjima u prostorije policije dovedeno više osoba koje se dovode u vezu s tim događajem.

Lokalni mediji navode kako je napad vidio čovjek koji je prolazio automobilom te je zaustavio vozilo i krenuo prema napadačima, no, oni su se razbježali. Čovjek koji je, po pisanju medija, prekinuo incident rekao je kako je jedan od napadača bokserom udarao 14-godišnjaka, ali tu informaciju zasad nitko nije službeno potvrdio. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 12:57