ZLOČIN U MÜNCHENU

Josipu Brkiću, koji je nožem nasmrt izbo suprugu, doživotna kazna preinačena u 40 godina zatvora

Kazna doživotnog zatvora koja mu je izrečena u SR Njemačkoj usklađena je s domaćim pravom pa mu je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina

ilustrativna fotografija

 SVEN HOPPE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu osuđenika Josipa Brkića (48) i potvrdio presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je presudama sudova u Saveznoj Republici Njemačkoj proglašen krivim za ubojstvo i osuđen na kaznu doživotnog zatvora uz smještaj u ustanovu za odvikavanje od ovisnosti. Priznate su te pravomoćne i izvršne presude sudova u SR Njemačkoj te utvrđeno da kazneno djelo za koje je osuđenik osuđen u SR Njemačkoj odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske.

Kazna doživotnog zatvora koja mu je izrečena u SR Njemačkoj usklađena je s domaćim pravom pa mu je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Uz kaznu mu je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u sklopu zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je bio prije pravomoćnosti presuda.

Osuđenik je 2017. ubio svoju suprugu u Münchenu. Žrtva je prethodno odlučila raskinuti s njim, napustila je zajednički stan i tražila od njega da se vrati u Republiku Hrvatsku i počne ići na terapije odvikavanja od alkohola. Ona je u noćnim satima krenula u smjeru podzemne željezničke stanice. Brkić je uzeo nož dužine oštrice 9,56 cm i slijedio je.

Dostigao ju je i molio za još jednu šansu. Žrtva je odbila i rekla da će zvati policiju ako je ne ostavi na miru. Nastavila je hodati prema podzemnoj željeznici. Osuđenik ju je odlučio ubiti. Dostigao ju je i ubo četiri puta snažno u leđa. Žrtva je zavikala i okrenula se začuđeno prema osuđeniku, a on ju je nastavio ubadati u prsa. Od posljedica uboda žena je pala na tlo. Osuđenik je zatim sjeo na žrtvu koja je ležala na leđima i dalje je ubadao nožem u njezina prsa. Zadao joj je ukupno 24 ozljede ubodom nožem. Žena je odvezena u bolnicu, gdje je ubrzo preminula od posljedica ozljeđivanja. Dosad je ubojica u pritvoru proveo ukupno 1303 dana.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da kazneno djelo ubojstva, prema činjeničnom opisu navedenom u stranoj presudi, sadrži bitna obilježja kaznenog djela teškog ubojstva prema Kaznenom zakonu u Republici Hrvatskoj. Zato je strana presuda priznata. Kazna doživotnog zatvora na koju je osuđenik osuđen stranom presudom po svojoj prirodi nije u skladu s domaćim pravom. Stoga je pravilno prvostupanjski sud osuđeniku izrekao kaznu dugotrajnog zatvora, koja je propisana za kazneno djelo teškog ubojstva. Kazna dugotrajnog zatvora ne može biti kraća od dvadeset i jedne niti dulja od četrdeset godina zatvora. Dakle, kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina u cijelosti odgovara kazni izrečenoj stranom sudskom odlukom.

Riječ je o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama posebnog zakona (Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije). Taj postupak nije klasični postupak koji se vodi po Zakonu o kaznenom postupku. U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost, odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija. Naime, riječ je o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem je cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:08