UBOJSTVO U ATENI

Još jedan navijač Dinama uspio izbjeći izručenje u Grčku, sud objasnio zašto

Grčka bi trebala popraviti europski uhidbeni nalog koji je izdala za Ivana P. (21) i ponovno ga poslati sudu u Zagrebu
 Angelos Tzortzinis/AFP

Nakon što je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u četvrtak odlučilo prekinuti postupak protiv jednog pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (BBB) zbog činjenice da se u Hrvatskoj protiv njega vode drugi kazneni postupci, isto je Vijeće u petak, u odnosu na drugog traženog pripadnika BBB-a Ivana P. (21), od Grčke zatražilo da dopuni europski uhidbeni nalog koji je za njega izdala.

- Vijeće je odlučilo da je potrebno od Grčke pribaviti određene podatke. Naime, temelj za izdavanje europskog uhidbenog naloga mora biti nacionalna odluka pravosudnog tijela o lišenju slobode osobe čija predaja se traži. U ovom konkretnom slučaju, u europskom uhidbenom nalogu nije navedeno rješenje o određivanju istražnog zatvora. Dakle, Vijeće ne zna što je zapravo temelj za izdavanje ovog europskog uhidbenog naloga. To će se odmah zatražiti od Grčke i čim ti podaci stignu, uslijedit će nova sjednica Vijeća i, naravno, nakon toga, donošenje odluke - rekao je Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Što se tiče trećeg pripadnika BBB-a traženog na području Zagreba Filipa Ž., o kojemu bi se trebalo odlučivati idućeg tjedna, postaje izvjesno da ga Županijski sud u Zagrebu Grčkoj neće izručiti jer je europski uhidbeni nalog koji je za njega izdan identičan onomu koji izdan za spomenutog Ivana P.

Za sada ispada da Županijski sud u Zagrebu, ili zbog prekida zbog ranije osuđivanosti ili neadekvatne kvalitete europskih uhidbenih naloga, Grčkoj neće izručiti niti jednog pripadnika BBB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:50