TEŠKO OPEČEN RADNIK

Jedna iskra dovoljna za katastrofu: Otkriven uzrok požara i eksplozije u pogonu u Mraclinu

U požaru koji je izazvala eksplozija stroja, teško je stradao radnik koji je hospitaliziran u Klinici za traumatologiju

Požar u Mraclinu

 Cropix, Dvd Mraclin/

Jedna iskra bila je dovoljna da dođe do snažne eksplozije, a potom i požara u kojem je prošlog petka teško oštećena hala i inventar proizvodnog pogona drvne industrije Galeković u Mraclinu, na području Velike Gorice.

U požaru tvornice parketa, koji je izazvala eksplozija stroja, teško je stradao jedan radnik koji je hitno hospitaliziran u Klinici za traumatologiju. Navodno mu je teško opečeno oko 40% tijela, ali i dišni putevi, te je intubiran i nalazi se na intenzivnoj njezi.

S njim su se u tvornici, u trenutku požara, oko ponoći, nalazila još dvojica njegovih kolega, no oni navodno nisu ozlijeđeni. Vatrogasci su požar uspjeli lokalizirati u roku od dva sata, no veliki dio pogona je izgorio.

Kako je javila zagrebačka policija, obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar unutar proizvodnog pogona drvne industrije trgovačkog društva, a koji se proširio na susjedni objekt drugog trgovačkog društva, izbio uslijed stvaranja eksplozivne smjese drvene prašine i zraka u prostoru oko radnog stroja. Ta se smjesa zapalila uslijed mehaničke iskre, nakon čega je došlo do eksplozije i plamene stihija koja je progutala radne strojeve, drvnu masu, inventar kao i većina hale. Požar se proširio na dio krovišta i skladišnog prostora susjednog objekta. Materijalna šteta je zasad neutvrđena, cijeni se većom, kažu u policiji.

Slaže se to s izjavama očevidaca i susjeda.

- Prvo smo čuli eksploziju. Grunulo je baš jako. Nismo prvo vidjeli požar, jer je po svemu sudeći on prvo tinjao unutar zgrade. Nakon nekih 10 minuta jedan prijatelj je izašao vani i povikao Gori! Gori!". A gorjelo je zaista jako. Jednom kada se vatra probila kroz krov, kada je valjda dobila zrak to je bio ogroman plamen. Gotovo istovremeno su počeli pristizati vatrogasci...", ispričali su nam ovo prvi susjedi tvornice parketa Galeković u Mraclinu pored Velike Gorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:47