DOBIO DVIJE I POL GODINE

JE LI MU PIŠTOLJ OPALIO SLUČAJNO? 'Lovili smo veprove, metak u sljepoočnicu ispalio sam nehotice'

- To sigurno nije bilo slučajno, ima mnogo iza toga - kazao nam je Zorislav Šuća, otac pokojnog Damira
 Joško Ponoš/CROPIX

Vrhovni sud potvrdio je presudu Dini Dragičeviću (25) za nehatno prouzročenje smrti prijatelja Damira Šuće (18) na bračkoj Vidovoj gori u ljeto 2007. godine i povisio mu kaznu zatvora s 2 godine na 2 i pol godine zatvora, piše Slobodna Dalmacija .

Njihovom odlukom pravomoćna je druga presuda splitskog suda u ovom slučaju, kojom je ocijenjeno kako se nije radilo o ubojstvu, za što je na prvom suđenju Dragičević dobio 10 godina zatvora.

- Prestrašno, ali činjenica je da tek sad mogu dalje na druge institucije. Ne mislim odustati! To sigurno nije bilo slučajno, ima mnogo iza toga. Ne želim izlaziti u javnost s detaljima a da se ne posavjetujem s odvjetnikom. Može se dogoditi da ako šta kažem za javnost da ću ja dobit više zatvora nego on. Nisam imao kontakte s optuženim ili njegovom obitelji - kazao nam je Zorislav Šuća, otac pokojnog Damira.

U lijevu sljepoočnicu

Dini Dragičeviću izrečena je osuđujuća presuda za ubojstvo početkom 2010. godine te je kažnjen sa 10 godina zatvora. Na presudu se žalio njegov odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija, tvrdeći kao se radilo o prouzročenju smrti iz nehaja. Vrhovni sud je prihvatio žalbu i prvu presudu ukinuo, smatrajući kako je neophodno provesti rekonstrukciju događaja.

Damir Šuća usmrćen je hicem iz pištolja crvena zastava u lijevu sljepoočnicu. Dino Dragičević je u svojoj izjavi kazao kako je pištolj slučajno opalio.

Kako je pojasnio, on i Damir Šuća išli su u krivolov na divlje svinje južno od mjesta Nerežišća te su ponijeli pištolj kalibra 7,65 mm. Kada je Dragičević otišao obaviti nuždu, pištolj je ostao kod Šuće koji je, držeći ga u ruci, u zasjedi čekao divljač. Dragičević se vratio i Šuća mu je preko svog lijevog ramena dodao oružje dok je čučao ispred njega te je prilikom primopredaje došlo do kobnog opaljenja. Metak je pogodio Šuću, a njegovo tijelo je pronađeno nakon prijave o nestanku preko signala mobitela koji mu se nalazio u džepu. Dragičević je pištolj bacio s trajekta u more na pola Bračkog kanala.

Drugo suđenje održano je pod predsjedanjem suca Damira Romca te je rekonstrukcija provedena na Braču uz prisutnost stalnog sudskog vještaka za balistiku Damira Tomašeka.

Na usamljenome mjestu na Vidovoj gori vještak balističar je glumio sada pokojnog Damira Šuću te se utvrdilo kako je moguće da je do opaljenja pištolja došlo kada ga je on preko ramena dodavao Dini Dragičeviću. Također se i prilikom rekonstrukcije repetirao pištolj kako bi se utvrdilo dokle se čuje zvuk te je li ga optuženi mogao čuti.

Lov na veprove

Tijekom glavne rasprave obitelj Šuća je pokušavala proširiti krug krivaca smatrajući kako je u zločinu sudjelovala najmanje još jedna osoba, ali nije bilo dokaza za njihove tvrdnje.

U obrazloženju presude sudac Damir Romac je kazao:

- Nije bilo nikakvih svjedoka događaja već smo imali samo verziju Dine Dragičevića te je trebalo vidjeti je li ona moguća. Vještak balističar je nakon rekonstrukcije rekao da je moguća. Također nije bilo traga motivu za kazneno djelo ubojstva, a njih dvojica su bila najbolji prijatelji koji su zajedno išli u lov na životinje - izjavio je sudac, pojašnjavajući odluku o presudi za blaže kazneno djelo i smanjenje kazne s 10 godina na 2 godine.

Vrhovni sud je njegovu odluku o krivnji potvrdio ocijenivši kako su svi dokazi pravilno ocijenjeni, ali je za pola godine povisio kaznu jer je smrtno stradala vrlo mlada osoba. Za nehatno prouzročenje smrti je u Kaznenom zakonu propisano od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:32