VATROGASCI U AKCIJI

Izbio požar u bivšoj željezari u Kaštel Sućurcu, stup gustog dima vidljiv je iz Splita

Požar je izbio oko 8,40 sati u pogonu tvrtke "CE-ZA-R", a gase ga pripadnici svih triju kaštelanskih vatrogasnih društava
 Damir Krajač/Cropix/Ilustracija

Sat vremena nakon izbijanja, u 9.40 sati, stavljen je pod kontrolu požar koji je planuo u poslovnom krugu bivše željezare u Kaštel Sućurcu – kazao nam je Nenad Bonacin, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Mladost" iz Kaštel Sućurca, dodajući da su u gašenju sudjelovali i DVD-ovi iz Gomilice i Solina, ukupno 18 pripadnika sa šest vozila, piše Slobodna Dalmacija.

Važno je istaknuti da nitko od radnika nije bio ugrožen, niti ozlijeđen pri izbijanju plamena. Vatrogasci su, međutim, i dalje na terenu radi dogašivanja, odnosno saniranja požarišta, na kojemu su tijekom prijepodne bili i policijski djelatnici te inspektor zaštite okoliša radi obavljanja očevida.

Prema Bonacinovim riječima, zapalilo se nekadašnje filtersko postrojenje otpadne vode pogona "Adria čelika", tvrtke u stečaju, na sjevernoj strani nekadašnje čeličane gdje su radnici rezali cijevi pri čemu su se zapalile.

- Sve se događalo na vanjskom prostoru, a riječ je o ogromnim filterima veličine brodskih kontejnera - slikovito je obrazložio zapovjednik Bonacin.

Radi dobijanja preciznijih informacija o lokaciji na kojoj je izbio požar obratili smo se i zagrebačkoj "C.I.O.S. Grupi", krovnoj kompaniji u vlasništvu Petra Pripuza, koja je jedan od ključnih stečajnih vjerovnika bivše željezare, iz koje su nam odgovorili:

- S ciljem točnog i preciznog informiranja javnosti želimo vas izvijestiti kako požar u Kaštel Sućurcu nije izbio u pogonu za prikupljanje i obradu različitih vrsta otpada tvrtke "CE-ZA-R", te da "CE-ZA-R", u skladu s važećom dozvolom za gospodarenje otpadom, metalnim otpadom gospodari na zasebnoj parceli, udaljenoj od lokacije na kojoj je izbio požar.

Požar je izbio na jednoj od nekretnina koju je "CE-ZA-R" stekao kroz višegodišnji stečajni postupak koji se vodio nad "Adria čelikom", a na kojoj se nalazila stara oprema koja godinama nije u uporabi. Vanjski, ovlašteni izvođač, angažiran je za poslove rezanja stare opreme radi čišćenja zemljišta i uklanjanja stare opreme s predmetne lokacije.

Na terenu na kojem se nalazi stara oprema koja je bila predmet rezanja, ne obavlja se djelatnost gospodarenja otpadom niti je obuhvaćena dozvolom za gospodarenje otpadom koju ima tvrtka "CE-ZA-R" - navodi se u odgovoru Tajane Tomašević, članice Uprave "C.I.O.S. Grupe".

Podsjetimo da je Pripuz njemačkom poduzetniku Edgaru Schumacheru prodao imovinu koju je 2011. kupio u stečaju tadašnje "Željezare Split". Najprije mu je prodao čeličanu za 8,5 milijuna eura, a nešto kasnije i drugi dio "Adria čelika" (preostalih 50 posto) za 14,5 milijuna eura.

Plaćanje drugog dijela imovine dogovoreno je u obrocima, uz hipoteku na nekretnine, a budući da ih Schumacher nije podmirivao, Pripuz, odnosno njegove tvrtke, aktivirale su hipoteke. Ovršnim postupcima, onima koji su već pravomoćni, vođenim na Općinskom sudu u Splitu, Pripuz je vratio u svoje vlasništvo nekretnine u Sućurcu.

Također treba dodati da je u trenutku prodaje "Adria čelika" poduzetniku Schumacheru, Pripuz zadržao u vlasništvu dio bivše željezare na kojemu je iste godine s djelovanjem počela njegova tvrtka "CE-ZA-R", koja, za razliku od "Adria čelika" i danas radi, kako prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:37