NAJEZDA PEDOFILA

Istarska policija savjetuje ljude: ‘Ako vidite sredovječnog muškarca kako se vrpolji...‘

Istraživanja su pokazala da je 30 posto onih koji snimaju djecu već osuđivano zbog napada na dijete

Ilustrativna fotografija

 Darren Matthews/alamy/alamy/profimedia/Darren Matthews/alamy/alamy/profimedia

U posljednjih je deset dana u Istri policija uhitila dvojicu pedofila, i to zahvaljujući programu edukacije i prepoznavanja predatora. Jedan od njih je 82-godišnji Čeh, a drugi 43-godišnji Nijemac. Kod obojice su pronađene inkriminirajuće snimke djece.

Stariji je Čeh na jednom kupalištu turističkog objekta u Istri digitalnim fotoaparatom snimao djecu bez odjeće, javlja Dnevnik.hr. Zaštitar je sve uočio i pozvao policiju pa je pedofil brzo uhićen.

Ranije ovog mjeseca je zahvaljujući zaštitaru uhićen i Nijemac (43) koji je mobitel postavio na romobil i tako snimao golu djecu u kampu.

Alica Rosić-Jakupović iz istarske policije je ponudila nekoliko savjeta za roditelje, a opisala je i profil počinitelja.

- Ono što možemo savjetovati roditeljima djece koju dovode na plažu jest da drže nadzor nad djecom i isto tako bi bilo dobro da djecu obuku u kupaće kostime i da pripaze na osobe u okruženju. Nekakav profil počinitelja bi bio: muškarci srednje do starije dobi, najčešće se nalaze sami na mjestima gdje se okupljaju djeca, neuobičajeno se ponašaju, pritom mislimo na nekakvo vrpoljenje, rekla je Rosić-Jakupović za Dnevnik Nove TV.

Pedofili kamere često skrivaju u ključevima, olovkama, prijenosnim hladnjacima ili čak ručnim satovima.

Psihologinja Gordana Buljan Flander objašnjava da su istraživanja pokazala da je 30 posto onih koji snimaju djecu već osuđivano zbog napada na dijete.

- Pitanje kad njima neće biti dovoljno da gledaju slike i kad će prijeći na direktni napad na dijete, kaže Buljan Flander.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 10:25