PRIJETI JOJ OVRHA

ISPOVIJEST ŽRTVE OSUĐENE PREVARANTICE 'Zbog prijateljice iz beauty salona ostat ću bez stana, a muž mi se od muke ubio!'

Nada Biruš Talan: Zora Vasić ne vraća kredit koji je podignula kod Tončija Vitaljića, ja sam kao jamstvo založila stan, a suprug mi se od muke ubio
 Marko Todorov / CROPIX

Poznanstvo iz beauty salona sa Zorom Vasić, nepravomoćno osuđivanom prevaranticom iz tima “svjetskog prevaranta” Zdravka Folnegovića, umirovljena Zagrepčanka Nada Biruš Talan plaća na najgori način. Pristala je joj biti jamac za kredit i kao jamstvo dati svoj stan od 103 kvadrata u Zagrebu, a Zora Vasić obećala joj je kredit riješiti za mjesec dana, čim joj se isplati provizija od kredita za druge osobe. Bio je siječanj 2011. kada su počela obećanja koja su i četiri godine kasnije ista, samo što je Vasić u međuvremenu uhićena. Nadi Biruš Talan prijeti ovrha. Njezin stan će na bubanj jer temeljem solemniziranog ugovora ona duguje 34.000 eura s kamatama Splićaninu Tončiju Vitaljiću, koji se upisao kao vlasnik nekretnine. Danas se njezin dug prema čovjeku kojeg je vidjela prvi put kod javnog bilježnika popeo na 392.637,21 kunu.

‘Bit će novca za Nadu’

- Priznajem da joj dugujem. Riječ je o pozajmici od 34.500 eura s kamatom. Novac sam primila na ruke prilikom sklapanja ugovora. To je dugovanje, zapravo, Nade prema Tončiju Vitaljiću. Vratit ću joj do zadnje lipe. Mučim se već četiri godine riješiti probleme, ali završila sam u zatvoru. Štogod da učinim u Hrvatskoj oko kredita, bilo bi ponavljanje kaznenog djela pa poslujem u inozemstvu. Čekam da se riješi jedan kredit i bit će novca za Nadu. Tončiju sam na ime duga dala 64 dionice Končara i 30.000 kuna, ali on to ne priznaje - uvjerava nas Zora Vasić, koja je 159 dana provela u Remetincu. Na upit kad će vratiti dug, jer Nadi prijeti deložacija, Zora Vasić ističe: “Kroz par dana, ali ništa ne ovisi o meni kad su drugi nesposobni”. Da postoji dug prema Nadi, potpisala je i ovjerila kod javnog bilježnika u travnju 2013.; Nadi to ništa ne znači.

- Zoru sam upoznala krajem 2010. na tretmanima mršavljenja na Trešnjevci.

Pola Splita u uredu

- U jednom od razgovora spomenula mi je da treba riješiti neki kredit, ali dok to ne finalizira, mora se snaći za neku pozajmicu. Pristala sam izaći joj u susret. Zna da je meni riječ svetinja. Ubrzo mi je samo banula na vrata stana i rekla: ‘Oni su došli’. Otišle smo tramvajem kod javnog bilježnika u Novi Zagreb, a kad tamo... čekalo me pola Splita. Vitaljića sam vidjela prvi put. Došao je s odvjetnikom Zvonimirom Parlovom pa s nekim pravnikom Vladom koji je poveo oca, i bila je još jedna osoba - prisjeća se Nada Biruš Talan za koju od tada počinje kalvarija. Primjerak solemniziranog ugovora dobila je naknadno, na vlastiti zahtjev, kad je shvatila da gubi stan. Javni bilježnik joj je, tvrdi Nada, kad je išla po kopiju, rekao: “Nisam znao kako da vam kažem da to ne potpisujete”.

Dogovorena prevara

- Nakon potpisivanja, Tonči je Zori dao novac i sebi uzeo sitnu proviziju. Sjedila sam zbunjena jer je Tončijev odvjetnik Parlov na mene počeo graktati zašto hoću čitati ugovor. Zar nisam imala pravo? Pa radilo se o mom krovu nad glavom. Danas ne mogu skrpati kraj s krajem. Životarim od 2200 kuna od kojih je veći dio pod teretom. Susjedi mi pomažu, posebice nakon smrti supruga koji je od muke prije dvije godine digao ruku na sebe. Govorio mi je da se ne družim sa Zorom. A kad sam vidjela u medijima da je uhićena zajedno sa sinom i ekipom zbog niza prevara, šećer i epileptični napadi su me dokrajčili - dodaje žrtva Zore Vasić.

Nenad i Zora Vasić (foto: Ronald Goršić / Cropix)

- Javni bilježnik obvezan je objasniti posljedice solemniziranog ugovora, a prema navodima moje klijentice to nije učinio. Podnesena je kaznena prijava za prevaru protiv Zore Vasić i ostalih jer je riječ o dogovorenoj prevari - ističe Milko Križanović, odvjetnik prevarene.

Oštetili 33 osobe za 355.000 kuna

Zora Vasić nepravomoćno je osuđena na dvije i pol godine zatvora, kao i Marko Golubović zbog sumnje da su dio grupe prevaranata koji su 2011. oštetili 33 osobe za 355.000 kuna. Žrtvama su nudili kredite iako su znali da ih neće moći relizirati. Novac koji su uzimali za ovjeru kredita žrtvama, nisu vratili. Među žrtvama bio je i književnik Predrag Raos, koji je Zoru upoznao preko prijateljice i koji je ostao bez 15.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:04