SUDAR NA AUTOCESTI

Ispitan Slovenac osumnjičen da je skrivio tešku nesreću na A1: Slovak nije bio vezan, izletio je kroz panoramski krov

Slovenac se na ravnom dijelu autoceste krenuo prestrojavati, prilikom čega se zabio u automobil slovačkih oznaka
 Robert Fajt/Cropix

Vozač automobila slovenskih oznaka kojega karlovačka policija sumnjiči da je prouzročio tešku prometnu nesreću u četvrtak oko 10.34 sata kod čvora Novigrad na Dobri, na A1 u smjeru Zagreba, ispitan je na Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Nakon noći provedene u pritvoru, po ispitivanju je tužiteljstvo naložilo pritvorskom nadzorniku da osumnjičenika pusti na slobodu. Iako ga i oni terete da je prouzročio tešku nesreću, procijenjeno je da nema elemenata za određivanje mjera opreza niti istražnog zatvora.

Podsjetimo, u nesreći su sudjelovala tri vozila, život je izgubio Slovak, a sedam osoba je ozlijeđeno. Nažalost, na ovako tragične posljedice možda je utjecala činjenica da vozač vozila slovačkih oznaka nije bio vezan, te je uslijed strahovitog udara uzletio iz vozila kroz panoramsko staklo na prometnicu.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 74-godišnjak 4. kolovoza 2022., oko 10.34 sati, u Karlovcu, upravljao osobnim automobilom slovenskih registarskih oznaka desnom prometnom trakom autoceste A1 u smjeru Karlovca te dolaskom do 50. kilometra i 300 metara navedene autoceste, lakomisleno smatrajući da neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, na ravnom dijelu autoceste započeo radnju prestrojavanja u lijevu prometnu traku, a da se prethodno nije uvjerio može li to učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, potvrđuju u karlovačkom tužiteljstvu.

Osnovano se sumnja da je uslijed toga prednjim lijevim bočnim dijelom vozila udario u prednji desni bočni dio osobnog automobila slovačkih registarskih oznaka kojim je lijevom prometnom trakom u istom smjeru upravljao državljanin Slovačke.

Prilikom udarca je došlo do zanošenja osobnog automobila slovačkih registarske oznake i njegova nekontrolirana kretanja tijekom kojeg je prednjom stranom vozila udarilo u stražnji lijevi dio osobnog automobila srpskih registarskih oznaka kojim je, u istom smjeru, ispred njega desnom prometnom trakom upravljao državljanin Srbije.

- Od jačine udarca došlo je do daljnjeg nekontroliranog kretanja oba osobna automobila, pri čemu je vozilo srpskih registarskih oznaka udarilo u metalnu zaštitnu ogradu, a nakon zanošenja i rotacije i u kameno zemljanu uzvisinu, dok se osobni automobil slovačkih registarskih oznaka višestruko prevrtao, sve dok naposljetku nije udario u dvostruku metalnu zaštitnu ogradu centralnog pojasa autoceste gdje se i zaustavio, utvrđeno je istragom.

- Prilikom prevrtanja osobnog automobila slovačkih registarskih oznaka te nekorištenja sigurnosnog pojasa došlo je do ispadanja vozača kroz panoramski krov, koji je preminuo od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja - opisuju karlovački tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:07