UHOĐENJE I PRIJETNJE

Hrvatskoj nogometnoj zvijezdi prijetio da će polomiti noge, a dan kasnije je otišao korak dalje

Općinski kazneni sud u Zagrebu ga je osudio na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine

Lovro Majer

 Pascal Guyot

"Dobar dan, ja sam rođak Lovre Majera. Molim vas možete li mi reći u kojoj se sobi nalazi?" - upitao je u rano jutro djelatnicu recepcije zagrebačkog hotela Sheraton stari policijski znanac K. R. (26). Broj sobe dobio nije pa je na papiriću ispisao poruku za nogometaša ostavivši svoj broj mobitela potpisavši se kao kondicijski trener.

Hotelsko osoblje Majeru je istog dana poruku dostavilo, a uporni "rođak" tog se dana još i u popodnevnim satima u dva navrata vratio u hotel s nadom da će uspjet doć do Majera. I ponovno mu je na recepciji ostavio novu poruku neprimjerenog sadržaja: "Ja sam ti opet u Sheratonu. Čovjek sa recepcije te zove a ti glumiš mangupa i ne javljaš se. Tebe treba pošteno istuć da dođeš k sebi, ugledaj se na (...) treba ti polomit noge. Ajde budi frajer pozovi me u sobu da te naučim respektu (...) Samo jako! ... tvoj brat K.R."

A kad je shvatio da ga Majer kompletno ignorira, sutradan se ponovno pojavio u Sheratonu gdje je prišao nogometašu koji je toga trenutka bio u društvu jednog glazbenika na terasi hotela. Ubrzo potom uslijedilo je uhićenje policije na Majerov poziv s obzirom na uznemirenost i manjak sigurnosti koje je nogometašu priuštio svojim posjetima i porukama.

Sve se to odvijalo u listopadu 2020. godine, a kako je nakon toga protiv K. R. uslijedio i kazneni postupak zbog upućenih prijetnji smrću nogometašu, određene su mu bile i mjere zabrane kontaktiranja i približavanja Majeru. No., K. R. se svejedno nije uspijevao obuzdati pa je Majeru počeo slati poruke preko njegovih prijatelja na društvenim mrežama te njemu samom, a nije ga se ustručavao ni telefonski zvati: "Nemoj me sad prijaviti policiji opet, Javi se da se dogovorimo, Imam suđenje pa bi te htio vidjeti da se dogovorimo". Pokušavao je nakon svega još 11 puta s Majerom uspostaviti telefonski kontakt. Ali uzalud. A u Majeru je uznemirenost samo rasla.

Sukus svega je nepravomoćna osuđujuća presuda zbog prijetnji smrću nogometašu kao i zbog neizvršenja sudske odluke. Općinski kazneni sud u Zagrebu ga je osudio na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine, a u slučaju opoziva presude, u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 7. listopada 2020. do 7. siječnja 2021. Također, sud mu je izrekao i sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja te ga je oslobodio plaćanja sudskih troškova i branitelja po službenoj dužnosti.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir priznanje djela, iskazano žaljenje i kajanje, kao i činjenicu da je u vrijeme djela bio bitno smanjeno ubrojiv te iskazanu spremnost da se psihijatrijski liječi. Otegotne su, pak, činjenice da je od prije dobro poznat pravosuđu od 2018. do 2020. - u Njemačkoj je osuđen zbog prevare i nanošenje lakši ozljeda, u Francuskoj zbog krađa, a u Zagrebu zbog nanošenja teške tjelesne ozljede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:51