KRIJUMČARSKI LANAC

Hrvat uhićen u Dominikanskoj Republici s 3,6 kg kokaina je ‘mula’ slavonskih dilera. Oni su pak podčinjeni srpskom klanu...

Vukovarac Bojan Hekić pokušao je prošvercati drogu u dvostrukom dnu kofera

ZAGREB - Bojan Hekić, 28-godišnji ugostitelj iz Vukovara, uhićen je početkom lipnja na aerodromu Santa Domingo, nakon što je iz glavnoga grada Dominikanske Republike pokušao iznijeti 3,6 kilograma čistog kokaina.

Drogu je, prema tvrdnjama dominikanske policije, sakrio u dvostrukom dnu kofera, a iz Santa Dominga htio se ukrcati na zrakoplov za Madrid te uhvatiti let za Beč.

Droga u želucu

Hekić je u Vukovaru dva puta prijavljivan zbog prijetnji, a u Zagrebu zbog nezakonite preprodaje narkotika i konzumiranja opijata. Sugovornici Jutarnjeg lista iz Ravnateljstva policije uvjereni su da je Bojan Hekić samo kurir, odnosno “mula” u međunarodnoj operaciji preprodaje droge.

Isti izvori Hekićevo uhićenje neslužbeno povezuju i sa 21-godišnjim Domagojem Toblerom iz Josipovca i 20-godišnjim Mirkom Novakovićem iz Višnjevca, koji su u siječnju ove godine uhićeni u zračnoj luci Silvio Pettirossi u Paragvaju dok su u želucima pokušavali prokrijumčariti kapsule kokaina teške 350 grama.

U policiji sumnjaju da su trojica uhićenih mladih Hrvata dio lanca preprodaje droge kojim upravljaju moćniji narkodileri iz Slavonije.

- Njih su trojica odabrani kao jeftina radna snaga i kao konzumenti narkotika kojima je lako manipulirati, dok su pravi organizatori posla u sjeni - tvrde izvori Jutarnjeg u policiji.

Veza sa Srbijom

Sumnjaju da iza trojice uhićenih Hrvata stoji jedan poznati vukovarsko-osječki kriminalni klan koji godinama održava veze i sa srbijanskim podzemljem, pogotovo na kontroli tzv. balkanske rute.

Policija: Hrvati su podčinjeni Srbima u švercu

- U toj su suradnji hrvatski kriminalci podčinjeni dominantnim srbijanskim klanovima koji još od polovice 90-ih održavaju veze s južnoameričkim narkokartelima - tvrde naši sugovornici u policiji.

Glavno tržište im je zapadna Europa, a to govori i Hekićeva namjera da iz Španjolske dođe do Beča, odakle bi kokain najvjerojatnije unio u Njemačku koja je jedno od najvećih ilegalnih tržišta droge u Europi. Najveći dio stiže morskim putem, no u posljednje vrijeme droga se šverca uz pomoć tzv. mula, među kojima je sve više mladih Slavonaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 02:08