GREŠKA SUTKINJE?

Hrvat iz Dublina čeka deportaciju temeljem hrvatskog naloga. On tvrdi da je tjeralica izdana nezakonito

Način hoće li se Mario Budimir u Hrvatsku vratiti s lisicama ili bez njih ovisi prije svega o formalnosti
Ilustracija
 Sergej Drechsler/Cropix

Mario Budimir (34) iz Zagreba, ovog četvrtka će na Visokom sudu u Dublinu možda doznati hoće li se iz Irske u Hrvatsku vratiti u lisicama ili bez njih. Nakon što ga je 27. listopada policija u Dublinu u Irskoj, gdje radi unazad dvije godine, uhitila temeljem hrvatskog uhidbenog naloga znat će se kako će biti deportiran u domovinu gdje bi trebao odslužiti pravomoćnu presudu od tri godine i osam mjeseci.

Na tu je zatvorsku kaznu osuđen zbog spolnog odnosa bez pristanka nad suprugom, prijetio je supruzi, te pred djecom uživao drogu. Mario Budimir je u pritvoru u kaznionici Wheatfield Prison, a na ročištu u četvrtak zastupat će ga odvjetnica Elizabeth Ferris.

No, način hoće li se Mario Budimir u Hrvatsku vratiti s lisicama ili bez njih ovisi prije svega o formalnosti. Naime, on presudu nikad nije primio, iako je dostava iste pokušana nekoliko puta, a njegova braniteljica, odvjetnica Tatjana Šijan tvrdi da je do toga došlo greškom sutkinje zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Mirne Barović. Naime, s obzirom na to da ni njoj kao braniteljici nije uručena ta presuda, odvjetnica tvrdi da presuda nije mogla ni postati izvršna. Slijedom toga ni 21. veljače ove godine po sucu izvršenja zagrebačkog Županijskog suda nije ni mogla biti raspisana tjeralica temeljem koje je Budimir i uhićen u Dublinu.

Odvjetnica Šijan zatražila je 6. studenog da se hitno donese rješenje kojim će se izvan snage staviti izvršnost presude i da se izvan snage stavi tjeralica i sudski nalog. Uputila ga je sutkinji Barović, a ona unatoč tome što je priznala svoju omašku u više od mjesec dana nije se očitovala na zahtjev da izvan snage stavi izvršnost presude i da ga dostavi sucu izvršenja kako bi on na temelju tog rješenja stavio izvan snage tjeralicu i uhidbeni nalog.

Odvjetnica je i od sutkinje tražila očitovanje, ali i obavijestila je i predsjednika Županijskog suda, Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa. Sutkinja Barović dostavila je očitovanje predsjedniku Vrhovnog suda. U njemu je među ostalim napisala da je obje presude dostavila Budimirovu odvjetniku po službenoj dužnosti Darku Gospočiću 18. lipnja 2019. godine, iako je on još 26. siječnja 2017. razriješen kao Budimirov branitelj po službenoj dužnosti.

Navela je i da presudu omaškom nije dostavila i odvjetnici Šijan, koju je Budimir angažirao 7. prosinca 2016. godine. Odvjetnica Šijan je u Budimirovo ime uložila i žalbu na prvostupanjsku presudu 19. prosinca 2016. godine i uz žalbu je dostavila sudu i popratni podnesak i punomoć. Odvjetnik Gospočić opovrgnuo je sve navode sutkinje Barović vezano za dostavu presude. Odvjetnik Gospočić voljan je za potrebe utvrđivanja činjenica što se dogodilo vezano za dostavu staviti na raspolaganje svu dokumentaciju.

Iako naizgled nebitno i birokratski, Mariju Budimiru koji ne poriče da je pravomoćno osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora nije svejedno hoće li se na odsluženje kazne u Hrvatsku vratiti u lisicama kao i to je li u irski zatvor dospio zbog toga što je netko omaškom propustio dostaviti presudu njegovoj braniteljici, pa slijedom toga ishodio i kako on tvrdi nezakonitu tjeralicu. Predsjedniku Općinskog kaznenog suda uputili smo upit vezano za cijeli slučaj u ponedjeljak, ali nismo dobili odgovor do zaključenja teksta. Zatvorske vlasti u Irskoj, kojima se Budimir obratio s molbom da nam da pisanu izjavu posredstvom svoje odvjetnice to mu nisu dopustile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:15