PRAVOSUDNA SAGA

HORVATINČIĆU SE SPREMA PONOVLJENO SUĐENJE? Poduzetnik koji se brani sinkopom mogao bi treći put stati pred sudsko vijeće zbog smrti para Salpietro

Tomislav Horvatinčić
 Luka Gerlanc / CROPIX

Novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. U pravosudnim kuloarima ovo se spominje kao najizvjesnija odluka zadarskog Županijskog suda o žalbi tužiteljstva na presudu kojom je Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskog bračnog para. Podsjećamo, Horvatinčić, koji je na gliseru Santa Marina bio sa svojom partnericom 6. kolovoza 2011., blizu Primoštena je, u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francesca i Marinellu Salpietro iz Padove.

Iako najizvjesnija, mora se ipak uzeti s velikim upitnikom, jer kakva je odluka vijeća zadarskog Županijskog suda, u utorak nisu znali ni Horvatinčićevi branitelji ni tužiteljstvo, nego samo sudsko vijeće, predsjednik i nekoliko ljudi u vrhu zadarskog suda te nekoliko sudskih službenika.

- Vijeće Županijskog suda u Zadru kao drugostupanjski sud može ukinuti oslobađajuću presudu Općinskog suda u Šibeniku za okrivljenog Tomislava Horvatinčića i vratiti spis na ponovno suđenje. Nadalje, može potvrditi oslobađajuću presudu, a može je i preinačiti, dakle, donijeti osuđujuću presudu za okrivljenika. U sva tri slučaja presuda postaje pravomoćna - objasnio je glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković.

Ključni argumenti tužiteljstva odnosili su se opet na bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Tužiteljstvo je smatralo da skica nesreće, koja je bila svojevrsno Horvatinčićevo priznanje, nije nezakonit dokaz i da vijeće, kad ju je izdvojilo, nije navelo zašto misli da je to nezakonit dokaz. Drugi ključni argument je da su o sinkopi govorili samo Horvatinčić, iznoseći svoju obranu, i njegova partnerica, ali nesvjestica u vrijeme sudara kod njega nije utvrđena vještačenjem, stoga smatraju da sinkopu nije trebalo prihvatiti.

U drugom ponovljenom suđenju Horvatinčić je isto sudsko vijeće koje mu je sudilo kao i prvi put, na čelu s Majom Šupe, uspio uvjeriti da je za nesreću kriva sinkopa, odnosno nesvjestica koja mu se javila samo u tom trenutku i zbog koje on nije bio sposoban upravljati moćnim plovilom koje je praktički prepolovilo talijansku jedrilicu i usmrtilo supružnike Salpietro.

Kad se objavi odluka zadarskog suda, bit će jasno što slijedi i koji su argumenti. Teško je vjerovati da bi zadarski sud sam preinačio presudu u postupku koji su obilježile brojne kontroverze. Potvrdi li se uvjerenje većine naših sugovornika da je Tomi Horvatinčiću ukinuta presuda i da ga čeka novo suđenje, moguće je da će od kobne nesreće do konačne odluke proći i više od jednog desetljeća. S obzirom na sve do sada, "slučaj Horvatinčić" ostaje u fokusu medija ako ne samo zbog kaznenog postupka onda i zbog postupka obeštećenja, koji je također pun brojnih kontroverzi. Nedvojbeno je da će odluka zadarskog suda, kakva god bila, izazvati brojne komentare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 05:37