STRAŠNA TRAGEDIJA

Gorski kotar zavijen u crno zbog smrti HAC-ovih radnika: ‘Mlad čovjek, žena, djeca... Izađeš na posao i ne vratiš se‘

Poginuli su 31-godišnjak i 44-godišnjak iz obližnjih mjesta Skrada i Lokvi

Mjesto nesreće u kojoj su poginula dva radnika HAC-a

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon strašne nesreće u kojoj su život izgubila dvojica radnika HAC-a, Gorski kotar je zavijen u crno, piše Dnevnik.hr. Poginula su dvojica mladića, djelatnika Hrvatskih autocesta, gotovo na kućnom pragu. Radeći na dionici autoceste između tunela Podvugleš i Čardak u smjeru Zagreba pokosilo ih je teretno vozilo i na mjestu usmrtilo. Treći radnik je za dlaku izbjegao smrt.

"On se odmaknuo pa je samo okrznut, a dva radnika su nam smrtno stradala tako da možemo samo izraziti sućut obitelji", rekao je Anđelko Kasunić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Zbog čega vozač teretnog vozila nije uočio ni znakove upozorenja o radovima na cesti, niti veliki blješteći kamion, nije poznato. Očevid je trajao satima, 64-godišnji vozač odvezen je policiju gdje čeka daljnju sudbinu.

"Po završenom kriminalističkom istraživanju pretpostavljam da će uslijediti kaznena prijava policijske uprave", poručila je Sonja Jazbec, zamjenica općinske državne odvjetnice u Rijeci.

Poginuli su 31-godišnjak i 44-godišnjak iz obližnjih mjesta Skrada i Lokvi. Za malene općine, prevelik gubitak.

"Mladi čovjek, žena, djeca. U šoku si, nisi svjestan da se tako nešto može desiti. Izađeš jedan dan na posao i nikad se ne vratiš doma", izjavio je Domagoj Ljubičić.

"Jako smo tužni i žalosni. To nas je sve pogodilo", dodao je Marijan Vukonić.

Zbog sve češćih ovakvih nesreća cestarski sindikat počeo je voditi statistiku, 2021. godine bilo je 12 naleta vozila na cestovnu ophodnju pri čemu je šest radnika teško stradalo, a dvoje poginulo, dok je lani u 10 takvih naleta sedam ozlijeđeno, a jedan poginuo.

"Shvatili smo da se način vožnje na autocestama promijenio drastično. Ljudi voze napamet, osobito koji voze teretna vozila oni su preumorni i voze praktički mehanički, na pamet i puštaju struju da odradi veći dio posla", objasnio je Kasunić.

Ima i onih koji zaustavnu traku koriste za pretjecanje kolone. U sezoni, gužve više nisu pravilo vikenda.

"Više stvarno nema pravila, svaki dan veliki je broj prometa, vozila na cestama. Umor, brzina nepažnja sve su to nažalost razlozi zbog kojih i dolazi do prometnih nezgoda", istaknula je Irena Belamarić, iz Hrvatskog autokluba.

Od profesionalnih vozača očekuje se i najprofesionalnija vožnja.

"Odvode najbolje. Ostaje nam tu dio vozača koji tamo nažalost ne može niti proći", napomenuo je Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

Nedostatak se popunjava umirovljenim vozačima, ali i manipulacijom tahografima.

"Prevoznik da bi preživio traži od vozača da više vozi, vozač da bi preživio mora više voziti jer je plaćen na osnovu postotka, a ne po satu vožnje i to je sve skupa jedan začarani krug", rekao je Gočin.

Prekucavanju tahografa je odzvonilo. Ovog mjeseca kreće ugradnja takozvanih pametnih tahografa. U opremu ulažu i u HAC-u. Oprema s visokom vidljivošću, svjetlosna upozorenja, vibrirajuće bijele linije - pokazali su se nedovoljnim.

Nabavljaju odbojnike koji će u slučaju ovakvih nesreća zaštiti radnike i odbiti vozilo koje ide prema njima. Naravno, sve to ne može puno pomoći ako vozači ne poštuju prvo svoj život, a onda i drugih u prometu, piše Dnevnik.hr.

Policija objavila nove detalje nesreće

Dvojica radnika Hrvatskih autocesta (HAC) koja su poginula u srijedu ujutro na autocesti Rijeka - Zagreb starosti su 31 i 44 godine, a kamionom koji je naletio na njihovo ophodno vozilo upravljao je državljanin Bosne i Hercegovine, izvijestila je primorsko-goranska policija.

Prema dosadašnjim saznanjima do prometne nesreće došlo je oko 9,20 sati između čvora Ravna Gora i Vrbovsko u smjeru Zagreba uslijed naleta teretnog vozila na ophodarsko vozilo izvan kojeg su se u trenutku nesreće nalazili stradali radnici, utvrdila je policija.

Teretnim vozilom je, kažu u policiji, upravljao državljanin Bosne i Hercegovine, a po pisanju medija riječ je o 64-godišnjaku koji je zadržan u riječkom KBC-u na liječenju.

Zbog prometne nesreće promet između čvora Ravna Gora i čvora Vrbovsko bio je u prekidu do 13,10 sati nakon čega se odvijao preticajnim jecajnim trakom do oko 16 sati kada je normaliziran.

HAC je priopćio da se nesreća dogodila po završetku radnog zadatka i pripreme ophodarskog vozila za odlazak s lokacije. Ophodarsko vozilo je bilo na zaustavnoj traci i propisno obilježeno. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:31