UŽIVA U SIGURNOSTI

Golemović, odvjetnik i žena lagali da ne bježi

Otkad je pušten iz pritvora 9. listopada, prvooptuženi u aferi Ipsilon napustio je Hrvatsku i nije se vraćao
 Goran Šebelić/CROPIX

PULA, ZAGREB - Hrvatska je policija raspisala tjeralicu za Draženom Golemovićem (38), graditeljem ambijentalnih vila u Istri i prvooptuženim u aferi Ipsilon. Golemoviću je riječki sud u četvrtak odredio vraćanje u pritvor u kojem je boravio do prije tri tjedna zbog opasnosti od ponavljanja djela i, u prvo vrijeme, mogućnosti utjecanja na svjedoke. Tužitelji su se žalili na puštanje, a nova odluka o vraćanju u pritvor donesena je zbog opasnosti od bijega. I donesena je gotovo tri tjedna prekasno.

Odlepršao nakon pritvora

Golemović je naime u rodnu BiH odlepršao odmah nakon što mu je 9. listopada ukinut pritvor i, unatoč uvjeranjima da neće bježati, nije se vraćao u Hrvatsku. Prema policijskim saznanjima, nema namjeru uskoro doći u zemlju u kojoj se obogatio. Jedno vrijeme s njim je u BiH boravila i supruga, ali ona se, navodno, vratila u Hrvatsku.

Golemović je u međuvremenu u zemlji rođenja prijavio prebivalište i sredio papire koji bi mu mogli pomoći da, poput još nekih optuženika i osuđenika, izbjegne suđenje i služenje kazne u Hrvatskoj.

Kako smo doznali, supružnici Golemović viđeni su zajedno 14. listopada u narodnjačkom klubu u hotelu Bosna nakon utakmice BiH - Španjolska, kada su bili dio šireg društva u kojem je bilo i vodstvo BiH reprezentacije. Iako je njegov branitelj Ljubo Pavasović Visković naglasio da je odluka suda o vraćanju Golemovića u pritvor apsurdna jer on neće pobjeći iz Hrvatske, policijske ga informacije opovrgavaju. Osim informacija da je viđen u glavnom gradu BiH, policija ima saznanja da boravi i u nekim mjestima u pograničnom području Hrvatske i BiH, oko rodne Dervente, i da ne prelazi granicu.

Podmićivao državne službe

Osim što je prvooptuženi u aferi Ipsilon, Golemović je nedavno bio svjedok tužiteljstva u postupku za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, no nakon podizanja optužnice nije predložen za svjedoka.

Tereti ga se da je od ožujka 2008. do travnja 2009. u Poreču te na području Istre i Zagreba više puta podmićivao državne službenike i plaćao im za informacije do kojih nije mogao doći na legalan način. Među optuženima su i Dubravka Smoković, pazinska tužiteljica, pročelnik Porezne uprave u Pazinu i petero policajaca.

Budući da je sasvim izvjesno da Golemović nije u Hrvatskoj, kad se to i službeno ustanovi, sud bi policiji mogao narediti raspisivanje međunarodne tjeralice.

Ako ga i uhite, vlasti u BiH vjerojatno će ga brzo morati pustiti, kao što su to učinile i s Branimirom Glavašem, Ognjenom Šimićem, Blažom Petrovićem, Jozom Ćurkovićem i Željkom Vrbatom.

Platio 3000 eura da Matanića puste iz zatvora

U slučaju Pukanić, Golemović je ispitan kao svjedok nakon što ga je u svom iskazu spomenuo krunski svjedok. Istražiteljima je ispričao da je bio prijatelj s ubijenim Ivom Pukanićem. Za Roberta Matanića prvi je put čuo od prijatelja Zdravka Radulovića Baje iz Crne Gore. Baja je tražio 3000 eura za vađenje Matanića iz zatvora i on je bez razmišljanja dao novac. Učinio je to preko posrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 10:54