ČUVAJU IH I ZAŠTITARI

FOTO: ULIČNI RAT PROTIV LOPOVA U kvartu u kojem žive najimućniji Osječani građani sami čuvaju red: 'Zbog čestih provala patroliramo s psima'

Policija nam ne može nadomjestiti osjećaj sigurnosti. Zato smo napravili raspored da svatko od nas uvijek šeta sa psom, a nadzorne kamere pokrivaju različite dijelove ulice
 Vlado Kos / EPH

Privatna zaštitarska tvrtka, redovne ophodnje ulicama u pratnji pasa te pojačan videonadzor - tri su mjere koje su za sada poduzeli stanovnici osječkog naselja Retfala da bi preventivno djelovali i spriječili sve učestalije provale u svoje obiteljske kuće. Za sada se u tu neformalnu građansku inicijativu uključilo 10-ak obitelji, najbližih susjeda iz jednog dijela Retfale, ali ona bi se uskoro mogla proširiti na cijelo osječko naselje u zapadnom dijelu grada. Poznato i po tome da u njemu živi velik broj najimućnijih Osječana. Stoga ne čudi što je upravo Retfala često na meti provalnika iako se i to može promatrati s dvije strane. Njezinim stanovnicima su i tri provale koje su se dogodile od početka ove godine previše, premda taj broj statistički i ne sugerira alarmantno stanje. No građanima koji su kroz to prošli situacija je i više nego alarmantna.

Provala usred dana

- Naravno da jest ako doživite da vam netko provali u kuću između 13.30 i 17.30 sati, koliko smo mi iz nje izbivali. Nama se dogodilo upravo to - govori nam Željko Lijić, predsjednik gradske četvrti Retfala, kojemu su nepoznati provalnici ušli u kuću provalivši pajserom dvorišna balkonska vrata i iz nje odnijeli nakit.

- Nije riječ o spektakularnoj materijalnoj vrijednosti, ali jest sentimentalno vrijedno jer je riječ o zlatnini koju su naša djeca dobivala za krštenje, pričest, krizmu... Ipak, iznad svega narušen je osjećaj sigurnosti, koju nam policijska statistika ne može nadomjestiti. To što oni kažu da su riješili dvije trećine slučajeva provala nama ništa ne znači, a volio bih znati koje su to slučajeve riješili - ne vjeruje previše policijskim izvještajima Lijić, koji je sa susjedima pokrenuo građansku akciju. Za sada je riječ o tri ulice i 10-ak obitelji.

Sastanak s policijom

- Sastali smo se, razmijenili informacije i napravili raspored pa svatko od nas u nekom trenutku izađe na ulicu i prošeta sa svojim kućnim ljubimcem, jer mislimo da i sama prisutnost na ulici može odvratiti provalnika od njegove nakane. Neki su ugradili senzorske kamere s detektorom pokreta, a neki su svoj kućni videonadzor usmjerili i na javnu površinu, ali opet povezano tako da svaka kamera pokriva određeni dio ulice kako bismo pokrili što veću površinu. I konačno, angažirali smo privatnu zaštitarsku tvrtku koja više puta tijekom noći šalje svoje ophodnje u naselje, a i sami zapisujemo registracije sumnjivih vozila. Nije to paranoja, nego pušemo i na hladno jer su provale velika pošast i mi samo pokušavamo preventivno djelovati - naglasio je Lijić. Smatra i da treba revidirati policijski projekt s kontakt-policajcima zato što misli da nije dobro implementiran.

- Za srijedu smo sazvali tematsku sjednicu Vijeća gradske četvrti Retfala na koju smo pozvali i predstavnike policije. Želimo ih upoznati s našim problemima i planovima kako ih riješiti, ali i čuti od njih što smijemo i možemo činiti, a što ne, s obzirom na to da želimo da sve bude u skladu sa zakonima i propisima. Nakon tog sastanka vjerujem da će se u našu građansku akciju uključiti još veći broj ljudi - očekuje Lijić. Iz policije su pak izvijestili da stanje s provalama nije zabrinjavajuće, a od tri ovogodišnje provale u Retfalim jedna je, kažu, riješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:58