DRAMA U KARLOVCU

FOTO: Snažna eksplozija uništila cijeli kat zgrade: Žena ozlijeđena, stanari evakuirani

Prasak je bio strašan. Odjednom se sve napunilo dimom i prašinom, kaže svjedok eksplozije
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Tri stana potpuno su uništena, a još jedan je teško oštećen u eksploziji plina koja se u stanu na četvrtom katu stambene zgrade u Vrazovoj ulici u karlovačkoj četvrti Banija dogodila u petak oko 7.55 sati. Ozlijeđena je Nevenka Bubaš (81), vlasnica stana u kojoj se dogodila eksplozija.

Karlovački stručnjak za statiku Branko Čordašev kaže da je uništen čitav kat zgrade, osim stana u kojoj je odjeknula detonacija, uništena su i dva susjedna stana, te stan na katu ispod. Nanovo će se morati graditi i strop stana na trećem katu. Ukupna investicija bit će teška oko 1,5 milijuna kuna. Smatra da ukupna statika zgrade, ipak, nije narušena.

Oštećen su i okolne zgrade jer su na brojnim prozorima popucala stakla, a krhotine građevnog materijala zasula su vozila parkirana ispred zgrade.

FOTOGALERIJA

Snažna detonacija čula se u cijelom gradu, na Baniji je bila silovita, a za Bojana Petrovića koji živi u stanu ispod, zastrašujuća. On je prvi priskočio u pomoć ranjenoj susjedi.

- Prasak je bio strašan. Odjednom se sve napunilo dimom i prašinom. Izašao sam iz stana i krenuo gore gdje je sve bilo porušeno. Vrata nije bilo jer je sve bilo razvaljeno, pa sam u stan ušao preko komada cigli i žbuke.

Vidio sam gospođu, bila je pri svijesti, ali sam vidio da je opečena. Inače sam u dobrovoljnim vatrogascina i imam položen tečaj prve pomoci tako da se nisam prestrašio situacije u kojoj sam se našao. Dok sam razmišljao o tome kako je zbrinuti stigli su već i profesionalni vatrogasci, pa smo je spustili u mreži dolje, a preuzela ju je hitna pomoć te su je odvezli u karlovačku bolnicu - rekao je Petrović.

- Točan uzrok još nismo utvrdili, ima nagađanja da se radi o eksploziji plina. Ozlijeđena je jedna starija osoba i ona je trenutno u bolnici. Zbog narušene statike, osam osoba je evakuirano, jedna osoba zbrinuta je na hitnoj jer je nepokretna, a ostale pokretne i polupokretne osobe zbrinjava crveni križ i bit će privremeno smještene u dnevni boravak crvenog križa. Vidjet ćemo u kakvom je stanju zgrada i hoće li stanarima trebati neki trajniji smještaj - rekao je pročelnik karlovačkog Ureda za zaštitu i spašavanje 112 Martin Barić.

Gradonačelnik Damir Jelić najavio je da će stanari Vrazove biti smješteni u gradskim stanovima.

- Moj zamjenik Dubravko Delić trenutno je na dva zadatka. Na terenu je sa statičarima, pratimo situaciju da ne dođe do daljenjeg urušavanjam, a drugi zadatak mu je da zajedno sa crvenim križem, koordiniramo koliko obitelji treba uopće zbrinuti u stanovima s gradske liste, koju ćemo zaustaviti jer je ovo izvenredan slučaj i zbrinuti unesrećene - kazao je gradonačelnik Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:33