NESREĆA

FOTO: NESMOTRENI KAPETAN NASUKAO PUTNIČKI BROD Drama na otoku Šćedro, pogledajte kako je završila plovidba 33-metarskog broda 'Zlatni žal'

 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

U subotu poslijepodne, nešto prije 15 sati, službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su poziv od dojavitelja iz Jelse o nasukavanju većeg plovila na otok Šćedro, o čemu je obavijest proslijeđena u nadležnu Lučku kapetaniju Split, čiji su službenici odmah isplovili prema poziciji nasukanja u uvali Porat, na sjevernoj strani otoka Šćedro.

Kako je objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, na poziciji nasukanja pronađen je motorni putnički brod naziva „Zlatni Žal“, hrvatske zatave s tri člana posade (uključno sa zapovjednikom), svi hrvatski držaljani, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Očevidom na poziciji nezgode utvrđeno je da se putnički brod duljine 33 metra, čelične konstrukcije, pogonjen s dva pogonska stroja ukupne porivne snage 492kW pramčanim dijelom nasukao na otočke hridi.

Trup broda pretrpio je oštećenja uslijed udara u obalu, no nije ustanovljen prodor mora u potpalublje.

U trenutku nasukanja na moru su vladali povoljni vremenski uvjeti i odlična vidljivost te je kao uzrok nezgode utvrđena nesmotrenost zaopovjednika broda.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora, nema prodora mora.

Lučka kapetanija Split izdala je nalog zapovjedniku broda za organiziranje komercijalnog odsukavanja broda koji je u vlasništvu pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj, navelo je Ministarstvo u priopćenju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:38