POLICIJA U AKCIJI

FOTO: ILEGALCI NAVALILIU HRVATSKU Skrivaju se međuhladnjacima, biskvitima i odjećom

U samo dva dana ilegalno je pokušalo ući u Hrvatsku čak 15 državljana Afganistana i jedan Pakistanac u četiri teretnjaka - među teretom, ali čak i ispod kamiona
 Carinska uprava

OSIJEK – Na granične prijelaze Bajakovo i Tovarnik navalili su ilegalci. U samo dva dana ilegalno je pokušalo ući u Hrvatsku čak 15 državljana Afganistana i jedan Pakistanac u četiri teretnjaka. Skrivali su se među hladnjacima, dijelovima lifta, ventilatorima, biskvitima, osvježivačima zraka, čarapama...

Prvi ilegalni pokušaj zabilježen je na međunarodnom cestovnom prijelazu Tovarnik. Kada je kamion grčkih nacionalnih oznaka došao na prijelaz, odmah je carinicima bilo sumnjivo jer su uvidjeli presječeno carinsko uže koje je naknadno spojeno zaljepljenom metalnom iglom. Grka su izdvojili sa strane i krenuli u pretres kamiona. Među prijavljenom robom poput hladnjaka, sistema za ventilaciju, dijelova lifta, materijala za pakiranje vidjeli su cipele, negdje noge, a negdje ruke.

U relativno skučenom prostoru skrivala su se tri Afganistanca. Iako je prijavljena roba odgovarala stvarnom stanju, grčki vozač je ipak postao predmetom prekršajne obrade. Novčano je kažnjen sa 1200 kuna koje je platio odmah te nastavio dalje vožnju kroz Hrvatsku prema krajnjoj destinaciji Belgiji, ali bez Afganistanaca za koje se pobrinula policija.

Skučeni prostor u kojem su pokušali ilegalno prijeći granicu (foto: Carina)

Ista priča zabilježena je i na graničnom prijelazu Bajakovo kada se na ulazu u Lijepu našu pojavio kamion turskih oznaka koji je prevozio biskvit za Belgiju. Međutim, presječeno carinsko uže naknadno spojeno metalnom iglom, bio je znak da u kamionu nije samo biskvit. Pet Afganistanaca čučalo je i ležalo na kutijama biskvita. Iako su bili dobro skriveni, carinici i policajci su pomoću specijalizirane opreme detektirali među mnoštvom kutija prisutnost osoba, nakon čega su ovlašteni carinski službenici pristupili detaljnom pregledu sadržaja tovarnog prostora. U unutrašnjosti tovarnog prostora među prijavljenom robom otkrili su pet osoba koje su ilegalno pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Stvarno stanje robe odgovaralo je prijavljenoj. Baš kao i grčki vozač, turski je novčano kažnjen sa 1200 kuna, dok su ilegalce preuzeli policajci.

Pet Afganistanaca koji su se skrivali u tovarnom prostoru kamiona (foto: Carinska uprava)

Par sati kasnije, na istom graničnom prijelazu, još dva ista slučaja. Šestorica afganistanskih državljana skrivala su se u bugarskom kamionu među vrećama prepunim osvježivača zraka. Nešto opasniji prelazak granice pokušao je Pakistanac, ali u drugom kamionu bugarskih oznaka koji je iz Turske prevozio majice i čarape za Irsku. Naime, Pakistanski državljanin nije ušao u tovarni prostor već je bio zakačen za podvozje kamiona, a vozač je ostao u čudu kad su mu ekstra teret otkrili carinici.

Presječeno carinsko uže bilo je znak da se u kamionu nešto skriva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:59