ODLUKA SUDA

FATALNA UJNA VIĐAT ĆE KĆER U ZATVORU Posjeti djevojčici (5) dozvoljeni jednom mjesečno u nazočnosti odgojiteljice

 Nikola Vilić/CROPIX

Odlukom Općinskog suda u Starome Gradu na Hvaru Slađana Novoselnik (28), poznatija kao “fatalna ujna”, moći će viđati petogodišnju kćer jedan put mjesečno. Nakon ubojstva Domagoja Novoselnika (32) u Vrisniku na otoku Hvaru krajem lipnja 2011. godine, njegova supruga Slađana završila je u pritvoru pod sumnjom da je na zločin potakla njegova nećaka i od tada nije bilo mogućnosti da vidi njihovu zajedničku kćerkicu, piše Slobodna Dalmacija.

Skrbnik je baka

U međuvremenu je skrbništvo nad djevojčicom dobila baka s očeve strane Višnja Novoselnik koja se brine za dijete od kobnih događaja toga ljeta. Nakon istrage za ubojstvo njezina sina, optužen je njezin maloljetni unuk, nećak ubijenoga, i snaha Slađana koji su bili u intimnoj vezi.

Malodobnik je živio s bračnim parom Novoselnik i radio u ujakovoj tvrtki. Prema optužnici, usmrtio je ujaka zarivši mu nož u grudi na nagovor ljubavnice Slađane. Oboje su na Županijskom sudu u Splitu osuđeni, on na deset, a ona na 22 godine zatvora, ali je Vrhovni sud ukinuo tu odluku i vratio slučaj na ponovno suđenje.





Optužena Slađana Novoselnik zatražila je da viđa kćer te je o tome odlučivao mjesni nadležni sud u Starome Gradu. Isti zahtjev podnijela je i baka djevojčice s majčine strane, koja inače nije biološki roditelj Slađane Novoselnik, već ju je usvojila. Tijekom izvanparničnog postupka donesena su dva rješenja kojima im se omogućava susret s djetetom.

Prije takve odluke, sud je zatražio mišljenje stručnog tima Centra za socijalnu skrb u Splitu koji je dao pozitivno očitovanje. S povremenim susretima suglasila se i skrbnica djeteta, majka ubijenoga Domagoja. Na rješenja nije bilo žalbe pa su postala pravomoćna.

Sutkinja odobrava posjet

Drugoj baki, koja živi u Virovitici, dozvoljeni su susreti s djevojčicom isti dan i u isto vrijeme kada i majci. Susret može trajati 90 minuta, a mora se odvijati u primjerenim prostorijama Zatvora u Splitu gdje je Slađana Novoselnik u privoru. Prije susreta, prostorije će pregledati stručna osoba koja će ocijeniti jesu li primjerene za posjet djeteta te dobi.

Susretima mora prisustvovati i odgojiteljica iz Centra za socijalnu skrb. Prije konačnog posjeta, zatražene su i dobivene dozvole sutkinje Katije Blaće koja vodi drugo suđenje za ubojstvo Domagoja Novoselnika i koja mora odobriti svaki posjet, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:27