ŠVERCER BEZ KEŠA

Falsifikator Gotovinina pasoša u škripcu, nije vratio sivi mercedes komet: 'Bravar sam, bez posla...'

Nezaposleni sam bravar, neoženjen, malodobne djece nemam, a ni vrijedne imovine niti prihoda, rekao je Franjo Katavić sutkinji u Zagrebu
 Nina Đurđević / CROPIX

Svi znaju da mi je nevjenčani suprug u zatvoru u Beču, a i zašto je tamo već skoro godinu dana. To je ono, vezano uz Antu Gotovinu - rekla je Nada Spajić, nevjenčana supruga Franje Katavića, 16. studenoga 2010. kraj ograde njegova imanja u Graberju Ivanićkom na istočnom rubu Zagrebačke županije.

Sudska dostavljačica Sanja R. tako još jednom nije uspjela primatelju uručiti sudski poziv, ali je sastavila službenu bilješku u kojoj stoji da je nakon dolaska na Katavićevu adresu prišla ogradi koja je 50-ak metara od ceste, a iza ograde su bila tri velika psa čuvara, dva mlađa muškarca i dva crna terenska automobila.

Uzaludan pokušaj

Sudski poziv koji je trebala uručiti odnosio se na tužbu tvrtke Mercedes Benz Leasing Hrvatska protiv Franje Katavića, rođenog 1956. godine. Pravni zastupnik Mercedesa u tužbi navodi da je Katavić dobio Mercedes A 180 CDI komet sive metalik boje u takozvani operativni najam dana 12. travnja 2005. Istek leasinga nastupio je u svibnju 2010., kada ga je korisnik trebao vratiti, no to se nije dogodilo. Nakon nekoliko opomena leasing kuća odlučila se na sudsku parnicu koja traje i danas iako je terenac pod čudnim okolnostima vraćen 2012.

Uhićen s krivotvorinama

- Nezaposleni sam bravar, neoženjen i nemam malodobne djece. Nikakve vrijedne imovine nemam, niti ikakvih prihoda - rekao je Franjo Katavić zagrebačkoj sutkinji Romani Hukelj. Te tvrdnje njegova je odvjetnica Dubravka Ferić potkrijepila potvrdom u kojoj stoji da su mu prihodi u prošloj godini - nula kuna.

Katavić je javnosti najpoznatiji po slučaju krivotvorenja dokumenata za Antu Gotovinu i Hrvoja Petrača. Ta je djela 2008. priznao na zagrebačkom Općinskom sudu. Umirovljeni policajac Salih Fazlić, drugooptuženi u tom postupku, izjavio je da nije kriv i odlučio se braniti šutnjom. Njega je pak optužnica teretila da je 2001. godine od odvjetnika Marijana Pedišića, inače branitelja Ante Gotovine koji je tada bio u bijegu, uzeo 2000 njemačkih maraka, Gotovinine fotografije i papir s osobnim podacima na ime Kristijan Horvat. Fazlić je, prema optužnici, posao krivotvorenja povjerio Kataviću, koji je za Gotovinu izradio lažnu putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu te međunarodnu novinarsku iskaznicu. Svi ti osobni dokumenti pronađeni su kod Gotovine u prosincu 2005. nakon uhićenja na Kanarskim otocima.

Vožnja za 1000 eura

Na prvo pak ročište u slučaju Mercedes, u studenom 2010., Katavić nije došao jer je bio uhićen u ožujku 2010. u Austriji, a prema optužnici bio je važna karika švercerskog lanca preko kojeg su od kraja 2009. do njegova uhićenja kokain i marihuana iz BiH preko Hrvatske krijumčareni u Austriju i Švicarsku. Austrijski mu je sudac Zemaljskog suda odmjerio 16 mjeseci zatvora. Istražitelji su u pripremi kaznenog postupka doznali da je Katavić angažirao Ivicu Smolića, koji je 12. ožujka 2010. za naknadu od 1000 eura u Austriju trebao prenijeti 616 grama kokaina. Drogu su skrili u automobil koji je vozio Smolić, a Katavić ga je pratio u svojem autu. U Beču su se susreli s kupcima, a u trenutku primopredaje uhitili su ih austrijski policajci.

U igri i 8 kg marihuane

Optužnica je Katavića teretila i da je krajem 2009. zajedno s Mladenom Šekerijom i Željkom Hodžićem ugovorio kupnju osam kilograma marihuane u BiH koja je preko Hrvatske trebala biti prošvercana do Švicarske, no kurira su uhitili zagrebački krim policajci Odjela za droge.

U svibnju 2012. Katavić je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Osim vremena provedenog u pritvoru, u kaznu mu je uračunat i boravak od 16 mjeseci u austrijskom zatvoru zbog istog čina.

Vlasnik Pashe vratio je oštećeni terenac

Sve vrijeme dok je Katavić bio u zatvoru Mercedes Benz Leasing Hrvatska pokušavao je sudskim putem doći do svojeg skupog terenca. Na kraju im ga je 21. studenog 2012. dovezao i vratio Predrag Bojić, vlasnik noćnog kluba Pasha. U zapisniku o preuzimanju automobila stoji da su oba branika oštećena, na tahografu je stajalo 133.659 kilometara i predan je samo jedan ključ kojem ne funkcionira daljinsko otključavanje. Leasing kuća potom je odustala od tužbe, ali sada potražuje parnični trošak u iznosu od 11.566 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47