205 MINUTA DRAME

EKSKLUZIVNO Kako su pregovorači specijalne policije nagovarali trostrukog ubojicu na predaju naočigled mještana Brodarice

 PU šibensko-kninska / Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

- Trebao sam ubiti i onoga muslića! I one Bajićeve sinove. Sve je to ološ i žao mi je što i njih nisam ubio. Sve je to mafija. Povezani su s mafijom u Zagrebu. Oni bi i mene ubili u zatvoru. Zato ne želim ići ni dana u zatvor. Napravio sam pravu stvar! Pola Šibenika bit će mi zahvalno!

Vikao je to Boris Luketa, 59-godišnji pomorac iz Brodarice, koji si je u četvrtak 45 minuta nakon ponoći ispalio hitac nakon više od tri sata pregovaranja sa Specijalnom policijom i njihovim pregovaračima koji su jedini u Hrvatskoj obučeni za ovakve situacije i koji su prije mjesec dana u Vodicama uhitili Tina Šunjergu nakon što je ubio majku i oca, njihova kolegu iz splitske jedinice Specijalne policije.

Pištolj na čelu

I u srijedu su splitski specijalci prvi stigli nakon što ih je “digla” šibenska policija. Za pedesetak minuta su iz baze u Splitu dojurili u Brodaricu, a njihovim kolegama iz ATJ Lučko trebalo je oko dva sata do Brodarice. Specijalci su odmah krenuli u potragu za Luketom koji je nakon ubojstva supružnika Milke i Hakija Keranovića te Ivana Bajića, bivšeg tjelohranitelja i vozača “kralja kocke” Zlatka Bagarića, ostavio vozilo i krenuo starom magistralom s pištoljem u ruci. Nakon tumaranja i nailaska na prvu blokadu interventne policije na magistrali alarmirani su taktički timovi u sjedištu šibenske policije. Već tu je Luketa dao do znanja da se neće živ predati i da je za njega jedino rješenje da ga ubije policija ili da se sam ubije. Policija nije htjela pucati i on je otišao s pištoljem u ruci.

Luketa je oko 21 sat lociran i pregovarački tim specijalaca počeo je pregovore s njim, a specijalci u pancirkama pokrivali su svoje kolege. Policijski pregovarači satima su strpljivo nagovarali Luketu da odloži oružje i preda se, ali on je to odbijao.

- Hoću pivo! - rekao je više puta Luketa pregovaračima.

- Ne možemo ti sad dati pivo. Odloži oružje, predaj se! Onda ćemo ti dati pivo! - uzvraćali su mu pregovarači i nagovarali ga na predaju.

- Ne, ja neću u zatvor niti jedan dan. Znam da će me osuditi na dugotrajni zatvor i da bi me u zatvoru ubili - odbijao je poziv na pregovore Luketa koji je cijelo vrijeme držao pištolj uperen sebi u glavu. Gestikulirao je i odbijao svaku pomisao na predaju.

- I zatvor je za ljude. Imat ćeš i ti priliku ispričati svoju priču i nigdje ne piše da ćeš biti osuđen na dugotrajni zatvor. Sve će se utvrđivati u sudskom postupku - uzvraćao je policijski pregovarač Luketi.

Ali, on je odbijao sve argumente pregovarača koji su bili izuzetno strpljivi i činili sve kako bi ga odgovorili od samoubojstva o kojemu je stalno govorio. Timovi specijalaca pokrili su i dubinski sve objekte u kojima je bilo ljudi, a kamo bi eventualno mogao pobjeći, kako ne bi upao u neku kuću i uzeo taoce što bi dodatno zakompliciralo cijelu situaciju. Rukovoditelji akcije procijenili su da nije moguća ni uporaba vatrenog oružja jer su iza Lukete bile kuće i velike staklene površine pa je postojala mogućnost da netko strada. Cijelo vrijeme policijski pregovarači trudili su se uvjeriti Luketu kako je najbolje rješenje da odloži oružje i preda se.

- Misli na sebe, ženu, unuka - govorili su mu.

Pitao za majku

No, odbijao je pozive na predaju, a u jednom se trenutku raspitivao za majku i rekao da ne želi da ga ona vidi.

- Svjestan sam što sam napravio i nije mi žao - govorio je pregovaračima i nastojao opravdati ubojstvo troje ljudi.

- Bajiću sam triput pucao u glavu! Da nisam ja njega, ubio bi on mene - rekao je pregovaračima i dodao da je i Ivan Bajić Pajdo bio naoružan.

U jednom je trenutku rekao da je prvo pucao prema Kemalu Keranoviću, sinu ubijenih supružnika, ali mu je on uspio umaknuti kroz prozor. Zatim je, kako je rekao, s pet ili šest hitaca ubio njegove roditelje Hakiju i Milku. Nije čak znao ni gdje mu je crveni Clio u kojem je ostavio pištolj kojim je počinio trostruko ubojstvo pa se raspitivao što mu je s automobilom.

Pritekli u pomoć

Tijekom cijelih pregovora sa specijalcima Luketa je bio hladnokrvan, ali je 45 minuta nakon ponoći drama dosegnula vrhunac nakon kojega je uslijedio hitac.

- Sad je dosta. Trebalo mi je vremena da skupim hrabrost da se ubijem - rekao je pregovaračima. Okrenuo je cijev pištolja u usta i potegao okidač. U trenutku dok mu je metak probijao tkivo, pogodio ga je elektrošok policijskog specijalca. Luketa se srušio krvav na tlo. Pritrčali su specijalci. Pištolj mu je još bio u ruci. Maknuli su ga te Luketu okrenuli na bok. Bili su uz njega cijelo vrijeme dok nije stigla Hitna pomoć. Oni su poduzeli sve što su mogli da ga odgovore od sumanutog čina, ali Boris Luketa je odlučio u srijedu poslijepodne svoje dužničko-vjerovničke odnose riješiti onako kako je on to sam zamislio. Na najgori mogući način.

Luketa je nekoliko puta okrenuo pištolj i prema pregovaračima.

- Ne pokušavaj slučajno pucati prema nama - rezolutni su bili policijski pregovarači te je Luketa odustao od namjere da puca u njih, ali je uporno odbijao njihove molbe da preda oružje i da se cijela situacija mirno razriješi.

Tijekom istrage trebat će se ustanoviti je li bio pod utjecajem alkohola ili droge, kao i otkud mu oružje kojim je počinio trostruko ubojstvo i kojim je sebi ispalio hitac u glavu.

Budući da je u akciji sudjelovalo nekoliko taktičkih timova, oni su preventivno tijekom akcije pregledali stan, apartmane i ranč koji je koristio Luketa. Neke od tih objekata, kako smo neslužbeno doznali, Luketa je stekao kamatarenjem.

Imao je pomagača

Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske, potvrdila je u četvrtak da su kriminalistički istražitelji priveli u policijske prostorije još jednu osobu. Ta osoba, dodala je Kosor, sumnjiči se za kazneno djelo pomaganja Luketi, osumnjičenom za trostruko ubojstvo, a nakon počinjena tog teškog kaznenog djela.

Boris Luketa nakon što si je ispalio hitac u glavu prevezen je u splitski KBC, operiran je, ali njegovo stanje je izuzetno teško. Priključen je na respirator, a liječnici mu se bore za život. Šibenska policija nastavlja kriminalističko istraživanje o trostrukom ubojstvu u Brodarici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:17