MUČAN SLUČAJ

Dvojica mladića uhićeni zbog sumnje da su silovali maloljetnicu u Zagrebu, određen im je istražni zatvor

Druga dvojica iz ekipe privedenih muškaraca u dobi od 30 i 31 godinu prijavljeni za bludne radnje, no pušteni su da se u daljnjem tijeku postupka brane na slobode

Policija/Ilustracija

 Marijo Basic/Cropix

Druženje jednog srednjoškolca i njegovog 22-godišnjeg prijatelja Ivana H. s maloljetnicom u parku Art iznad zagrebačke Tomićeve ulice prošloga petka u noćnim satima završilo je, prema navodima prijave, kaznenim djelom silovanja, nakon čega je uslijedilo i uhićenje dvojice mladića.

Po dovršetku istraživanja, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenom dvojicu zbog sumnje u silovanje, dok su druga dvojica iz ekipe privedenih muškaraca u dobi od 30 i 31 godinu prijavljeni za bludne radnje, no pušteni su da se u daljnjem tijeku postupka brane na slobode.

Za pritvorene mladiće, kako su se pravdali policiji, kaznenog djela nije bilo niti u povojima već je sve što su radili s maloljetnicom bilo na dobrovoljnoj bazi.

Prijeti im do 10 godina zatvora

U slučaju da se tijekom istrage koju provodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zajedno sa svojim kolegama s Odjela za mladež potvrde inicijalne sumnje u kaznena djela, mladićima prijeti i do deset godina zatvora.

Osim izuzetih dokaza, odjeće koju su nosili tu večer, bit će analizirana i njihova komunikacija putem mobitela.

A ovogodišnja statistika PU zagrebačke zbog seksualnih delikata svih profila je poražavajuća. Od početka ove godine zabilježena su 33 silovanja, od čega su dva ostala na pokušaju, a koja je prema prijavama 33 žrtve odradilo 16 počinitelja.

Prošle, pak, cijele godine zabilježeno je 47 silovanja, od kojih je devet ostalo na pokušaju.

Inače, s obzirom na strah od osude koju prolaze žrtve seksualnih delikata svih dobi, mnoga kaznena djela silovanja, pokušaja silovanja i bludnih radnji, svjesni su iz policije, ostanu neprijavljena, a samim time i nesankcionirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:20