STRAVA U OSIJEKU

DVOGODIŠNJI DJEČAK POGINUO U POŽARU, UZROK NIJE TEHNIČKI KVAR Majka je uspjela spasiti jedno dijete, za Tea je bilo kasno

 
 Vlado Kos/HANZA MEDIA

“Ostao mi je Teo, ostao mi je Teo!”, vikala je Ivona B. (22) dok su okupljeni nemoćno gledali veliki plamen koji je zahvatio njihovu obiteljsku kuću iz koje je netom ranije istrčala u naručju s četverogodišnjim sinom Tomislavom. Njegov, godinu i pol dana mlađi brat Teo ostao je u opožarenoj kući.

Trošna kuća
Osijek, 201217. 
Dvogodisnje dijete poginulo je u pozaru obiteljske kuce u zapadnom predgradju Osijeka. Pozar se dogodio sinoc oko 20 sati a dijete je pronadjeno tek za vrijeme ocevida nakon sto je pozar ugasen. 
Na fotografiji: kuca u kojoj je u pozaru poginulo dijete. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Vatrogasci su pronašli tek njegovo beživotno tijelo. Tako je tragično okončana drama koja se u srijedu malo poslije 18 sati odvijala u obiteljskoj kući Ivone B. u osječkom naselju Ankin Dvor, gdje je iz još neutvrđenog razloga izbio požar koji je uništio dom samohrane majke četvero djece, ali i uzeo jedan nevini život. Za Tea (2,5) nije bilo spasa. Vatrogasci koji su vrlo brzo s četiri vozila stigli na mjesto nesreće i kojima je odmah rečeno da je u kući ostao dvoipolgodišnji dječak, činili su nadljudske napore kako bi požar što prije stavili pod kontrolu, ali za malenoga, na žalost, nije bilo spasa. Vatra je već bila zahvatila svih pet prostorija prizemlja trošne kuće, a na više mjesta probila se i na krov. Vatrogasci su odmah počeli s gašenjem, pri čemu su za pretraživanje prostorija koristili i termovizijsku kameru pokušavajući doći do dječaka. Premda su vatru zaustavili u kratkom vremenu, Teu nisu mogli pomoći. I sami vatrogasci našli su se u strašnoj u strašnoj situaciji vidjevši malo nemoćno, beživotno tijelo.

Drugo dvoje Ivonine djece, Leon (6) i Lucija (5), u tom su trenutku bili kod Ivoninih roditelja u njihovoj kući, koja je udaljena nekih 50-ak metara.

- Čula sam da nešto puca, ali sam mislila da djeca bacaju petarde, a onda sam izašla van i vidjela vatru. Sve je bilo u plamenu. Činilo mi se da zapravo gori moja kuća, pa sam nazvala unuka i kćer, ali drugi susjedi i Ivona već su bili vani i tada sam čula njezino zapomaganje. Zet i moja dva unuka koji žive nedaleko od nas brzo su dotrčali, a jedan unuk je, nakon što je čuo da je maleni Teo ostao unutra, čak i krenuo u kuću. Zakoračio je nogom kroz prozor, a onda mu je Ivona rekla da maleni nije u toj sobi. U ostatak kuće više se nije moglo ući, a moj se unuk pri tome malo i opekao. Da sam odmah shvatila o čemu se radi i da sam ranije izašla, možda sam ga i ja mogla spasiti. Bože, kako je on ostao unutra - u suzama nam je pričala gospođa Terezija, koja se s Ivoninom djecom, pa tako i Teom, voljela igrati i bila im je uvijek od pomoći. Tako je i prije godinu u pol utrčala u Ivoninu kuću i spašavala djecu nakon što je olujno nevrijeme, koje je krajem lipnja 2016. zahvatilo Osijek, iščupalo ogroman kesten pokraj njihove kuće i bacilo ga na nju, gotovo je uništivši. Na sreću, tada nitko od njih nije nastradao, a Ivoni su kuću obnovili njezini roditelji. Teškom mukom i uz pomoć prijatelja, jer su svi nezaposleni.

Grad će im pomoći
Osijek, 201217. 
Dvogodisnje dijete poginulo je u pozaru obiteljske kuce u zapadnom predgradju Osijeka. Pozar se dogodio sinoc oko 20 sati a dijete je pronadjeno tek za vrijeme ocevida nakon sto je pozar ugasen. 
Na fotografiji: kuca u kojoj je u pozaru poginulo dijete. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

- Iskreno, ne znam što se točno dogodilo jer sam bio u gradu i kada sam došao, već je sve bilo gotovo - rekao nam je Ivonin otac Ivica Virovac. Dodao je da su mu kćerke i supruga u bolnici jer je Ivona doživjela šok, a s njom nije uspio razgovarati o svemu što je prethodilo ovoj velikoj tragediji. Ivona je inače živjela od naknade koju je primala za najmlađe dijete. Nesretnu obitelj posjetio je i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, koji je obećao da će Grad majci i njezinoj djeci pronaći privremeni smještaj, ali i da će im i nakon toga pomoći.

Obitelj se grijala na drva, a Ivonin otac spomenuo je i da su na prozoru bile postavljene božićne lampice. Međutim, teško je govoriti o tome je li to bio uzrok izbijanja požara. Policija je očevid radila i po noći, ali nisu ga uspjeli dovršiti, pa su ga u srijedu nastavili stručnjaci iz Centra “Ivan Vučetić”.

Policija je kasno u srijedu priopćila da uzrok nije bio tehnički kvar:

Policija isključila tehnički kvar kao uzrok požara - je li požar podmetnut?

Očevidom na mjestu požara u kući u Osijeku, u kojem je u utorak poginuo dvogodišnjak, tehnički kvar isključen je kao uzrok, izvijestila je u srijedu navečer osječko-baranjska Policijska uprava.

Obavljena je obdukcija poginuloga dvogodišnjaka, a slijede daljnja kriminalistička istraživanja, ističu u policiji, koja istovremeno ne navodi niti isključuje mogućnost da je požar, ako već nije tehnički kvar u pitanju, podmetnut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:20