NEVJEROJATAN PROPUST

Držali ga u zatvoru 22 mjeseca zbog šverca 26 kg heroina, a ondautvrdili da imaju krivu osobu!

Makedonski državljanin Tahir Tairi (30) u zatvoru je završio jer je netko krivotvorio njegovu putovnicu
 Bruno Konjević/CROPIX

OSIJEK - Makedonski državljanin albanske nacionalnosti Tahir Tairi iz okolice Tetova (30) 22 mjeseca proveo je nevin u zatvorima u Srbiji i Hrvatskoj pod optužnicom za krijumčarenje 26 kg heroina iz Makedonije u Italiju.

USKOK u Osijeku nedavno je odustao od optužnice protiv ovog čovjeka, nakon što je utvrđeno da on nije osoba koja je sudjelovala u švercu droge, koji je prije nekoliko godina zaustavljen na graničnom prijelazu Bajakovo.

Iako je Tairi od prvoga dana suđenja pred Županijskim sudom u Osijeku tvrdio da nije osoba koju se traži, što je prema prikupljenim dokazima potvrđivala i njegova odvjetnica Ksenija Gržin, Tiri je ipak morao provesti u osječkom zatvoru 18 mjeseci, a sveukupno 22 mjeseca zbog kojih će sada tražiti naknadu štete od hrvatske države.

Njegova je odvjetnica naime uspjela u Italiji pronaći osobu istog imena i prezimena, s istim datumom rođenja, mjestom prebivališta te jednakim imenima roditelja, koja se nalazila u Italiji na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 13 godina i četiri mjeseca za isto kazneno djelo.

- Dobila sam o tome čak i potvrdu talijanskog Ministarstva pravosuđa i sve to priložila u spis na Županijskom sudu u Osijeku, no tek sada tome se povjerovalo, nakon što su obavljene dodatne provjere i moj je klijent pušten na slobodu i već se nalazi kod svoje kuće - potvrdila nam je Gržin.

Drugim riječima, pravi Tahiri Tairi u zatvoru je završio zbog činjenice da je netko krivotvorio njegovu putovnicu, koju je nekoliko godina ranije izgubio. Njegova muka počela je krajem 2010. godine kada je krenuo u Srbiju ishoditi dokumente za majku.

No, na granici ga srbijanska policija uhićuje na temelju Interpolove tjeralice, budući da je zbog već spomenutih 26 kg heroina osoba s njegovim osobnim podacima prije nekoliko godina osuđena u odsutnosti pred Županijskim sudom u Osijeku na 15 godina zatvora.

Srbija ga potom isporučuje Hrvatskoj i on u Osijeku traži obnovu postupka. Od prvoga dana je tvrdio kako je nevin, da sa švercom droge nema ništa te da iz Makedonije praktički nikada nije ni izlazio. No, poljoprivrednik iz okolice Tetova ipak se morao na Sudu braniti od USKOK-ove optužnice za šverc heroina.

Postupak je trajao sve donedavno, kada je definitivno utvrđeno da pravi Tahir Tairi nije nikakav švercer droge, već osoba koja je žrtva krađe identiteta. Kako bi se u potpunosti uvjerili u njegovu priču, USKOK je u Makedoniju poslao otiske prstiju 30-godišnjeg Tahira, nakon čega je tamošnja policija potvrdila da je on pravi Tairi, a potom je optužnica odbačena.

Odvjetnica Gržin kaže da je nevjerojatno da se ovako nešto dogodilo, budući da je osoba s imenom Tahir Tairi bila istovremeno na međunarodnoj tjeralici i u talijanskom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:46