MORAJU U ZATVOR

DOŠLE ZBOG PRAVNIH SAVJETA I SEKSA PA GA POLOMILE Gabrijela i Amela hrvatskom Casanovi pucale iznad glave: 'Daj novac ili ćemo te ubiti'

 Davor Pongračić / EPH

Zahvaljujem se, časni sude, i još jednom se ispričavam oštećeniku Željku, rekla je jučer 24-godišnja Amela A. nakon što ju je sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda kojim je predsjedavala sutkinja Jasna Galešić nepravomoćno osudilo na djelomičnu uvjetnu kaznu zbog pljačke umirovljenoga odvjetnika Željka Martića (82) kojemu su ona i njezina poznanica Gabrijela V. (22) došle u stan u lipnju ove godine te ga, nakon što je on s njima odbio seks, pretukle te mu uzele mobitel, revolver, fotoaparat i 1400 kuna.

Dvostruki prijelom

Prema presudi, kada je on odbio spavati s njima za novac, Gabrijela ga je gurnula i srušila na tlo. Na podu ga je počela udarati nogama i rukama, a Amela je uzela kuhinjski nož te vikala: “Daj novce ili ćemo te ubiti”. Martić se pridigao, no Gabrijela ga je ponovno bacila na pod te je pri padu slomio ruku na dva mjesta.

Dugo razdoblje

To nije bilo sve. Dok je Amela pljačkala po stanu, Gabrijela je u ormariću pronašla Martićev džepni revolver te mu iznad glave ispalila metak vičući: “Daj novac i zlato ili ćemo te ubiti”. Prvookrivljena Gabrijela V., dobila je također djelomičnu uvjetnu kaznu, ali znatno veću, jer joj se na teret osim osim razbojstva stavljalo i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Gabrijeli V. sud je izrekao kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora s time da iza rešetaka mora provesti godinu dana, a ukoliko u trogodišnjem razdoblju počini novo djelo, u zatvor će morati još preostalih godinu i osam mjeseci.

Ameli A. izrečena je, pak, kazna od dvije godine zatvora, no obavezni dio joj iznosi samo šest mjeseci koje je jučer upravo odslužila u istražnom zatvoru. Preostala kazna, dakle godinu i pol dana, uvjetovana joj je time da u četvorogodišnjem roku ništa novo ne skrivi.

- To je dugo razdoblje. Morate promijeniti stil i način vašega života - rekla je Ameli A. sutkinja. Gabrijela V. i Amela A. su u Martićev stan došle u večernjim satima. I dok umirovljeni pravnik, kojega su zbog prijašnjih seksualnih uspjeha prijatelji prozvali hrvatski Casanova, tvrdi da su mu djevojke došle radi davanja pravnoga savjeta, one pak tvrde da su mu došle pružati seksualne usluge.

Susret u tramvaju

- Došle su u stan te su, nakon što smo se dogovorili da im nešto pomognem oko prava, otišle u spavaću sobu i legle na krevet te se počele skidati, a ja sam to odbio s indignacijom. Rekao sam im da izađu iz stana no jedna od njih me gurnula, a počele su vikati ‘Gdje je novac’, ispričao je Martić.

Gabrijela V. je tijekom suđenja sve pokušala svaliti na Amelu A. tvrdeći da je Ameli samo pravila društvo te da ju je upoznala dan ranije u tramvaju.

- Kada smo došle u stan kod njega pitao me hoću li s njim spavati, a kada sam odbila, otišao je s Amelom u sobu. Uskoro sam iz sobe čula deračinu i Amelu kako viče: ‘Ubit ću te’, ispričala je Gabrijela.

Nije nevinašce

Međutim, nakon nje i Ameli je na suđenju prekipjelo te je i ona odlučila dopuniti obranu rekavši kako Gabrijela nije nevinašce već su obje znale da ide kod Željka radi seksa, no Martić je odbio Gabrijelu jer mu se nije sviđala.

- Ona se oblači k’o muško, a on ne voli takav stil - napala je svoju poznanicu Amela, tvrdeći da je Gabrijela poludjela jer je računala na zaradu, a kada je vidjela da će ostati bez novca počela je napadati Martića.

- Tome sam se i ja pridružila. Ponijela sam se tako zbog alkohola i za to nema opravdanja. Žao mi je zbog toga pogotovo zato jer mi je Željko u životu puno puta pomogao. Naravno da se nismo upoznale dan prije u tramvaju, već se znamo otprije - zaključila je Amela A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:43