DOVITLJIVI RAČUNOVOĐA

DORH sumnja da je zaposlenik šibenske bolnice ukrao 2,3 milijuna kuna: Detaljno su opisali kako je operirao

Otvorena je istraga, a ako mu se dokaže krivnja mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od najmanje šest, a moguće i do deset godina

Opća bolnica Šibenik

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Na zanimljiv način si je 30-godišnji zaposlenik Opće bolnice u Šibeniku navodno pribavio više od dva milijuna kuna, no istražitelji su mu ušli u trag pa mu prijeti boravak iza rešetaka.

Kako je izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv njega zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i to po stavcima 1. i 2. članka 291. Kaznenog zakona, što znači da bi muškarac mogao dobiti zatvorsku kaznu od najmanje šest, a moguće i do deset godina.

Kako su pojasnili u ŽDO, sumnja se da je on kao zaposlenik za financije zdravstvene ustanove, u cilju da se znatno imovinski okoristi, počinio navedeno kazneno djelo. Naime, baratao je računalnim programom ustanove za plaćanje računa, a samim time i pripadajućim karticama i PIN brojevima, koje je koristio kako bi platio račune dobavljačima. No u više navrata je, sumnja se, izbrisao IBAN brojeve tekućih računa dobavljača, a u fakturu upisao svoj IBAN pa je novac ustanove sjeo na njegov, umjesto na račun dobavljača.

Valjda kako bi bio manje sumnjiv, "poslovao" je preko računa otvorenih u čak tri banke.

- Osnovano se sumnja da je potom obavio plaćanja s bankovnog računa ustanove na svoje tekuće račune, a zatim je, kako bi prikrio neosnovanu si isplatu, izbrisao IBAN brojeve svojih tekućih računa i umjesto njih upisao IBAN brojeve dobavljača, te je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa. Ti su se računi prikazali kao neplaćeni, a uplate koje si je obavio evidentirao je u knjigovodstvenoj dokumentaciji pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima. Osnovano se sumnja da si je na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.294.000,00 kuna - javio je u četvrtak DORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:20