ZLOČIN IZVRŠIO U PETAK, 13.

Dobio 25 godina zbog brutalnog ubojstva poslovođe! Prvo je u njega ispalio pet hitaca, pa ga izbo 17 puta

Nakon što je šefa prostrijelio s pet hitaca, sluđen mržnjom izvukao je lovački nož i izbo ga. Čak 17 uboda izbrojao je patolog
Zagreb, 081111.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Presuda optuzenom Stjepanu Maurovicu za ubojstvo poslovodje na gradilistu Zagrebgradnje na vrbanima u ozujku ove godine.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Stjepan Maurović (28) osuđen je danas na 23 godina zatvora za teško ubojstvo iz bezobzirne osvete. Njegova žrtva je Srećko Radić (41), poslovođa u gređevinskom poduzeću u kojem su obojica bila zaposlena. Također, dobio je još tri godine za pokušaj ubojstva kolege Roberta Grgića. Na Županijskom sudu u Zagrebu Mauroviću se sudilo za zločin kojeg nije poricao, ali je pokušao sutkinju Sanju Mazalin uvjeriti da za njega nije kriv. Srategija obrane temeljila mu se na smanjenoj duševnoj ubrojivosti u trenutku počinjenja.

Prema vlastitom priznanju, koje je dao još u istrazi, on je u p etak, 13. ožujka ove godine u poslijepodnevnim satima na gradilištu Zagrebgradnje u Vrbanima 3 u Zagrebu u s nekoliko hitaca iz pištolja usmrtio svog šefa Srećka Radića (41) i lakše ranio Roberta Grgića (28).

Grgić, iza kojega se Radić pokušao sakriti, slučajno je stradao i srećom ne fatalno. Maurović je htio ubiti Radića, a nakon što ga je prostrijelio s pet hitaca, sluđen mržnjom izvukao je lovački nož i izbo ga. Čak 17 uboda izbrojao je patolog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistilku na Šalati. Maurović je policiju dočekao na mjestu zločina i odmah se predao. Pištolj i nož bili su na mjestu događaja.

Maurovićeva majka Anica na suđenju je rekla da je Radić njezina sina dvije i pol godine vrijeđao i ponižavao, a pri isplati plaće bacao mu je novac na tlo, pred noge. Nekoliko dana prije zločina na gradilištu u Rovinju opsovao mu je mrtvog oca, što je Maurovića naročito pogodilo. Dao je otkaz i putem oglasnika kupio pištolj, očito s jednom namjerom. Svjedočila je i Zaručnica Dunja rekavši da se Stjepan mjesecima prije ubojstva žalio da ga šef Radić ponižava i na razne načine maltretira.

Iako se Maurović na sudu branio da ga je Radić neprestano vrijeđao i ponižavao, drugi radnici ispričali su kako se prema njemu nije odnosio ništa lošije nego prema drugima. No, njegove riječi Maurović je zbog svoje duboko poremećene ličnosti, shvatio posebno intenzivnije. Nitko od ispitanih radnika nije čuo da Radić osuđenog ubojicu posebno vrijeđao. Maurović se pravdao i da se ničega ne sjeća, no sutkinja Sanja Mazalin objasnila je da je itekako znao što radi te da je šefa ubio na prilično brutalan način.

- Bez ijedne riječi ste počeli pucati na Radića iako ste se branili da vam se izrugivao. No, ranije to niste ni spomenuli. Osim toga, nitko od radnika nije ni čuo da ste se posvađali - rekla je sutkinja Mazalin. Da je Maurović dobro isplanirao ubojstvo, govori i činjenica da je dva dana prije ubojstva preko oglasnika kupio pištolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:24