NEĆE DOBITI NITI KAZNENI BOD

Direktor pijan prošao kroz crveno, pregazio dvije studentice i pobjegao, a neće odgovarati!

Direktor Buzetske pivovare Vjekoslav Čedomil Osvatić vozio je pod znatnim utjecajem alkohola (2,18 g/kg)
Zagreb, 141211.Ocevid prometne nesrece koja se dogodila u Ulici Baruna Trenka pored broja 7, u kojoj je automobil naletio na pjesaka sto je rezutiralo smrtnim posljedicama za pjesaka, nakon cega je vozac automobila pobjegao.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Direktor Buzetske pivovare, Vjekoslav Čedomil Osvatić 18. studenoga prošle godine oko 18,30 sati na križanju Ulice Bratske zajednice te Ulice Grada Vukovara službenom Renault Lagunom, pod znatnim utjecajem alkohola (2,18 g/kg), prošao je kroz crveno i na zebri pokupio dvije studentice koje su prelazile Vukovarsku, piše Vjesnik .

Osvatić je nakon nesreće kratko izašao iz vozila te, prema iskazima svjedoka, vidno alkoholiziran, stajao nedaleko od unesrećenih dok su se prolaznici ustrčali da im pomognu te zvali hitnu pomoć, da bi zatim sjeo nazad u vozilo i otišao kući ne sačekavši policiju.

Jedan od očevidaca, međutim, zapisao je broj registracija, pa je policija sat i pol nakon nesreće pronašla Osvatića u njegovom stanu i uhitila ga. Policajci su tijekom suđenja ispričali kako se Osvatić čitavo vrijeme smijao. No, usprkos nizu dokaza, iskazima svjedoka, Osvatić za ovu nesreću neće niti prekršajno odgovarati, odnosno niti dobiti jedan kazneni bod. Naime, policija je ubrzo protiv Osvatića podnijela optužni prijedlog, a on se gotovo čitavo vrijeme rasprave branio šutnjom, te je predložio saslušanje jednoga svjedoka koji je, pak, tvrdio da je Osvatić prošao kroz žuto, a ne crveno svjetlo na semaforu. Svi ostali svjedoci su ga demantirali.

Nakon ispitivanja svjedoka, obranu je odlučio iznijeti i Osvatić ustvrdivši kako mu je žao za sve što se dogodilo no da je kriva bila magla, te da misli da na semaforu nije bilo crveno već žuto svjetlo. Suočen sa vozačicom koja ga je pratila, Osvatić je rekao kako je mu glava nije bila klonula na volan već je kihao.

No na slijedećoj raspravi, kada je trebala biti donesena presuda, dolazi do neočekivanoga razvoja događaja. Naime, policija zaključuje iz liječničkih nalaza djevojaka da je jedna od njih zadobila prijelom nosa s pomakom kosti, te da se ne radi o lakoj već teškoj tjelesnoj ozlijedi, pa prema tome postoje i osnove, ne za prekršajni već kazneni progon. No, umjesto odgode prakršajnoga postupka, policija u potpunosti odustaje od prekršajnoga postupka, te prekršajni sud donosi odbijajuću presudu.

Policija, pak, protiv Osvatića podnosi Općinskome državnome odvjetnštvu kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće s teškom tjelesnom ozlijedom. Zagrebačko Općinsko tužiteljstvo ponovno saslušava Osvatića koji se brani šutnjom, ali također traži i medicinsko vještačenje ozlijeda studentice. No, za razliku od policajaca medicinski vještak zaključuje da ozlijeda studentice nije teška već laka, odnosno da se radi o prijelomu nosa "s blagim pomakom" čime više ne postoje obilježja za kazneni progon, a u prekršajnome je već donesena odbijajuća presuda, tako da se Osvatiću ne može dva put suditi za isto djelo.

Početkom ožujka Općinsko državno odvjetništvo stoga odbacuje prijavu policije protiv Osvatića čime je on nakon prekršajne, oslobođen i kaznene odgovornosti., piše Vjesnik .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:20