SPLITSKI LANAC

Dilerskoj bandi za preprodaju droge 37 i pol godina zatvora

Šesteročlanoj dilerskoj organizaciji Roberta Iličića zvanog Robac oduzeto je 170.000 kuna zarađenih preprodajom heroina i kokaina od srpnja do listopada 2007.
 Nikola Vilić/Cropix

SPLIT - Šesteročlanoj dilerskoj organizaciji Roberta Iličića (35) iz Gruda, zvanog Robac i još dvjema pomagačicama je u petak izrečeno ukupno 37 i pol godina zatvora u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu, a oduzeto im je 170.000 kuna zarađenih preprodajom heroina i kokaina od srpnja do listopada 2007. godine.

Na devet godina zatvora kao vođa skupine osuđen je Robert Iličić koji je u bijegu kao i četvrtookrivljeni Mladen Iličić (32) iz Gruda kojem je odmjereno 5 godina kazne.

Ivica Bešić je osuđen na šest i pol godina, Petar Gracin (31) na pet godina, šest godina je dobio Rene Fišer (35), njegova supruga Mladena Fišer (27) godinu dana, a njezina sestra Tajana Bakula (32) godinu i pol dok je Vedran Batina (32) zvan Masni osuđen na 3 i pol godine zatvora.

Heroin i kokain su dobavljali Robert i Mladen Iličić, povezali se sa Bešićem i Gracinom, a Bešić je predavao Fišeru više puta po 10 grama heroina, kojeg bi njegova svastika Tajana Bakula vagala i prepakiravala u svojoj kući u Kaštel Lukšiću.

Prodaju bi ugovarala Mladena Fišer, a Rene je prodavao Masnom koji ga je iznosio na ulicu. Ekipa je bila pod tajnim nadzorom, praćeni su i prisluškivani. Bešić je pao pred hotelom Zagreb na splitskom Duilovu kada mu je Gracin predao 978 grama heroina i pobjegao policiji, dok je pretragom kod Fišerovih nađeno 3.070 eura i 8.400 kuna.

Gracin je bio u bijegu do 7. srpnja, kada je pritvoren. Predsjednik sudskog vijeća Bruno Klein je uvodno u obrazloženje presude istaknuo da je postupak dugo trajao jer se čekalo na preuređenje Velike dvorane i slobodne termine.

Bešić je već u istrazi priznao, a uslijedila su priznanja i ostalih na raspravi. Dokazni materijal USKOK-a je sam po sebi već bio dovoljan za osuđujuću presudu, a u određivanju sankcija uzeto je u obzir da su priznali nedjela.

Na sestrama je primijenjeno ublažavanje kazne, znatno ispod predviđenog minimuma od 3 godine za kazneno djelo pomaganja. Kako je Tajanina uloga u pomaganju Fišeru bila značajnija, tim je i strože kažnjena. Obje su majke i do sada neosuđivane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:52