KRAK AFERE SMS

Dignuta optužnica protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana: ‘Dinamo oštećen za 72.171 eura!‘

Mamić tražio Peras i Kodžomana da zlouporabe položaj i ovlasti: odobravali su mu plaćanje niza narudžbi, plaćanje tehničke robe

Vlatka Peras; Zdravko Mamić; Igor Kodžoman

 Goran Mehkek, Ronald Gorsic, Paun Paunovic/Cropix

Bivši predsjednik Uprave Dinama Igor Kodžoman (54), aktualna predsjednica Uprave kluba Vlatka Peras te bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić su nakon gotovo dvogodišnje istrage završili u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Tužiteljstvo ih tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a istraga je pokrenuta zbog optužbi za isplatu 600.000 kuna klupskog novca kontroverznom informatičaru Franju Vargi za kojeg smo već pisali da je te inkriminirane 2018. godine fabricirao SMS poruke koje su trebale Zdravku Mamiću pomoći dokazati da je protiv njega pokrenuta državnoodvjetničko-sudska zavjera.

U optužnici se navodi da je okrivljeni trojac počinio zlouporabu s ciljem "pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za trećeokrivljenika (Zdravka Mamića op.a)". Kodžomana se tereti da je kao predsjednik Uprave Dinama, Peras kao članica uprave kluba zadužena za opće poslove među kojima je i odjel nabave te Mamić kao stvarni nalogodavac i voditelj poslovanja te tadašnjeg savjetnika uprave, postupali protivno svojim dužnostima.

Učinili su to iako su svi troje "obzirom na navedene njihove dužnosti bili dužni donositi odluke i voditi poslove nogometnog kluba u skladu s pozornošću dobrog gospodarstvenika i uvijek djelovati u interesu nogometnog kluba".

-Kodžomana i Peras se terete da su na traženje trećeokrivljenog Mamića odobravali mu narudžbe te plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret financijskih sredstava nogometnog kluba znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe nogometnog kluba već za trećeokrivljenikove potrebe. Nogometni klub je takvim radnjama prvookrivljenika, drugookrivljenice i trećeokrivljenika oštećen za ukupno 72.171,38 eura, dok je trećeokrivljeniku pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu – navodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Podsjetimo, početkom godine među nizom svjedoka ispitan je i Varga koji je doveden na ispitivanje u tužiteljstvo iz zatvora gdje služi 3,5 godina zatvora upravo zbog spornih krivotvorenih SMS-ova. Međutim, usprkos tome da su zapravo gotovo sve činjenice već bile utvrđene u tom postupku koji je USKOK vodio protiv Varge te Blaža Curića i u kojem su obojica u jesen 2021. pravomoćno osuđena, istraga protiv Mamića, Peras i Kodžomana se odvijala sporije obzirom na činjenicu da se Mamić od ljeta 2018. nalazi u bijegu u susjednoj BiH pa je i pravosudna komunikacija u tom slučaju imala više tzv. ‘stepenica‘ za prijeći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:16