RAZBIJEN LANAC

DETALJI UDARA NA NARKOMAFIJU U munjevitoj akciji u Dubrovniku pali dileri s većom količinom kokaina, vođa bande je član 'Pink Panthera'

S dubrovačkom je policijom u hvatanju dilera surađivala i američka DEA
Dubrovnik, 301015.U zajednickoj akciji policije i carine izvrsen pretres cruisera MSC Poesia.Foto: Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX
 Željko Tutnjević / Ahmet Kalajdžić/Dubrovački vjesnik / Zeljko Tutnjevic - Dubrovnik,Croatia [email protected]

Tijekom međunarodne policijske operativne akcije 'Porat 2015' na području Dubrovnika jučer su uhićeni po jedan hrvatski i državljanin Crne Gore kod kojih je pronađen 1 kg kokaina vrlo visoke čistoće. Istodobno, nakon detaljno prikupljenih i provjerenih podataka, djelatnici Lučke kapetanije i mobilne jedinice Carinarnice Dubrovnik na zahtjev PU dubrovačko-neretvanske ušli su na brod i u prostoru strojarnice kruzera MSC Poesia pronašli dobro skrivena 3 kg kokaina vrlo visoke čistoće, piše Dubrovački vjesnik .

Valja reći da je tijekom akcije nazvane 'Porat 2015' zaplijenjeno ukupno 5,5 kg kokaina čistoće 92-95 posto. Valja reći da je ukupna vrijednost kokaina 3,340 milijuna kuna, ali bi uličnom prodajom "na malo" njegova vrijednost porasla na čak 7 milijuna kuna! Cijena zaplijenjenog kokaina u Peruu, Brazilu i Kolumbiji iznosi 500-3.000 američkih dolara za kilogram, što ovisi o količini kupljene droge dok je na europskom tržištu cijena kokaina 40-45.000 eura za kilogram! No, to je cijena za kilogram kokainske smjese s 22-25 posto udjela kokaina, što znači da bi se pronađeni kokain miješao s amfetaminima i ostalim uobičajenim dodacima te bi se na tržištu prodavao u slabijoj koncentraciji u ukupnoj količini od 22 kg, dakle četiri puta većoj, a korisnici su u pravilu pripadnici gornjih društvenih slojeva, jer kokain i zovu "drogom bogatih".

Foto: Ahmet Kalajdžić/Dubrovački vjesnik

Na tematski sazvanoj press-konferenciji u PU dubrovačko-neretvanskoj o uspješno završenoj akciji novinarima su govorili načelnik dubrovačke PU Tonći Radibratović te načelnici PU za Krim-policiju Đuro Đurković i Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl, a obratio im se i voditelj Mobilne jedinice Carinarnice Dubrovnik Pero Perić.

Oni su naglasili da su operativci PU, temeljem početnih saznanja o postojanju organizirane skupine krijumčara-državljana Hrvatske i Crne Gore za ilegalno narko-tržište Balkana srpnja ove godine, u koordinaciji s USKOK-om, započeli operativnu akciju „Porat 2015“ koja je rezultirala uhićenjem četvorice Hrvata i jednim Crnogorcem. No, valja reći da je međunarodnoj akciji prethodilo uhićenje Duška Martinovića, inače člana razbojničke bande poznate pod imenom "Pink Panther", kojeg je Francuska nedavno izručila Crnoj Gori.

Foto: Ahmet Kalajdžić/Dubrovački vjesnik

Jučer su na predjelu Ilijina glavica uhićeni jedan državljanin Hrvatske i Crne Gore i kod nih je pronađen 1 kg kokaina vrlo visoke čistoće. Oni su uhićeni u brzoj i učinkovitoj akciji tako da nitko od njih nije stigao uporabiti oružje koje su imali. Upravo kako bi se izbjegla opasnost po sigurnost građana, policijski su inspektori dubrovačke PU pozvali u akciju i 'duge cijevi', odnosno kolege iz Interventne postrojbe koji bi u tom slučaju intervenirali već na raskrižjima, bolje rečeno kontrolnim punktovima kod Radeljevića i u Sustjepanu. Hrvatsko-crnogorski dvojac je uhićen zahvaljujući dobro organiziranom praćenju od jednog caffe bara u luci Gruž i iznenadnim zaustavljanjem taxi-vozila, mercedesa, a kojeg su inspektori prerušeni u lučke i obične radnike pratili sve do spomenutog raskrižja na kojem su ih zaskočili i uhitili prije nego su i stigli reagirati na za njih uobičajeni način.

U sklopu krim-istrage 9. listopada su dubrovački policajci na trajektnom pristaništu u Pločama, po izlasku s trajekta iz Trpnja, uhitili dvojicu naših džavljana s 500 grama kokaina visoke čistoće koji je bio namijenjen splitskom narko-tržištu, te su uz kaznenu prijavu privedeni dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu. Isto je učinjeno i s u petak uhićenim krijumčarima, a u najkraćem su roku predani na obradu "dalmatinskom" odjelu USKOK-a u Splitu. Značaj akcije tim je veći ako se zna da je rađen u koordinaciji sa specijaliziranom USA-agencijom za suzbijanje narkotika DEA.

Ovom je akcijom dubrovačka Krim-policija ponovno dokazala stručnost i hrabrost da se uhiti u koštac s pripadnicima opasne međunarodne bande krijumčara koji su spremni na sve. Dokaz tih tvrdnji jest i činjenica da tijekom trajanja, ali i finala više mjeseci realizirane akcije nije nitko ni ozlijeđen, a plijen višestruko nadmašuje ukupnu ovogodišnju zapljenu kokaina na području cijele Hrvatske, navodi Dubrovački vjesnik .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 21:21