AKCIJA “OMETAČ”

Deblokirali automatsko zaključavanje pa krali novac i robu iz vozila: Banjolučka policija u stanovima osumnjičenih pronašla ometače

 Policija

Mercedes zatamnjenih stakala parkira pokraj vozila koje je meta. Vozač izlazi i kreće prema trgovačkom centru. Pritišće daljinski ili misli da se automobil automatski zaključao, ali nije.

Jedan od dvojice iz Mercedesa uređajem za ometanje signala za daljinsko upravljanje blokira zaključavanje. Drugi muškarac iz Mercedesa prati vlasnika vozila dok kupuje u šoping-centru, a njegov kompanjon u međuvremenu krade stvari iz automobila žrtve.

Modus je to po kojem su do prije nekoliko dana djelovali Predrag Vokić (58) iz Banje Luke, za kojim je i Hrvatska raspisala tjeralicu zbog krađa, te Mirko Repac (68) iz Kikinde.

Njih dvojica su uhićeni u akciji banjolučke policije pod kodnim nazivom “Ometač”. Do samog uhićenja uspjeli su opljačkati nekoliko vozila. Deblokirali su centralno zatvaranje i s udaljenosti od 200 metara, a dok je vlasnik bio u šopingu, jedan od njih dvojice krao je stvari iz automobila.

Pretraženi su stanovi osumnjičenih, ugostiteljski objekt i vozila koje koriste i pronađeni ometači s futrolama i punjačima, mobiteli i novac.

Vokić je vlasnik banjolučkog lokala Trač party, a zbog krađa je osuđivan i u Njemačkoj. S Vokićem se hrvatska policija susrela prije 15-ak godina kada je surađivao s braćom Borisom i Sašom Rankovićem. Policija je 2002. postavila zasjedu u podzemnim garažama u Sigetu. Sve je bilo pod opsadom specijalaca, a Boris Ranković je, ugledavši ih, pobjegao u garažu i predao se tek kad je došao njegov odvjetnik. Njegov brat Saša je 2004. bio osumnjičen za krađu policijskog vozila, ali ga policajci u potjeri nisu uspjeli uloviti, niti mu poslije dokazati krađu.

Prilikom uhićenja Borisa Rankovića policija se prvi put susrela s uređajima za ometanje signala za centralno zaključavanje. Uređaji su stigli iz Banje Luke, a funkcionirali su tako da se umetnu u utor upaljača za cigarete u vozilu te bi ometali mobitel, GPS i centralno zaključavanje. Sumnjalo se da je sofisticiranu opremu kradljivcima nabavljao Vokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 23:26