LJUBAVNA PRIJEVARA

Dalmatinki obećao da će doći živjeti s njom, ona mu naivno uplatila više od deset tisuća eura

Samo splitsko-dalmatinska policija lani je zabilježila 192 takva kaznena djela, pa je pokrenuta i edukativna kampanja o sigurnosti

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Neki se građani olako upuštaju u sumnjivu komunikaciju i uplatu novca na internetu, vjerujući osobama koje su upoznali isključivo preko društvenih mreža i interneta i nikada ih nisu sreli uživo. Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi koja im obećava zajednički život, uplaćuju velika novčana sredstva, ne znajući da im tako zapravo poklanjanju svoj novac.

U posljednjem zabilježenom slučaju "romantične prijevare" na području splitsko-dalmatinske policije romantične prijevare osoba je oštećena za više od 10 tisuća eura.

- Naime, 23. veljače smo zaprimili prijavu oštećene koja je stupila u kontakt s nepoznatom osobom na Internetu koja je zadobila njeno povjerenje te ju uvjerila da će doći živjeti u Hrvatsku s oštećenom, uz obećanje da će joj u međuvremenu poslati novac od kojega će živjeti. Radi uplate spomenutog novca oštećenu je uvjerio da će joj se javiti treća osoba koja će isto izvršiti, a zbog čega je treća osoba od oštećene tražila osobne podatke i uplatu novca na ime troškova uplate i plaćanje poreza, a sve kako bi istoj mogli uplatiti obećani novac. Oštećena je u više navrata izvršila uplatu na brojeve računa koji je dobila putem elektroničke pošte. Obzirom da u međuvremenu nije dobila uplatu obećanog novca shvatila je da je prevarena - kažu u splitskoj policiji koja je prošle godine zabilježila čak 192 takva kaznena djela.

U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost

Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:47