STRAVA U BJELOVARU

Susjedi u šoku: ‘To je bila sređena obitelj, ali naslućujemo motiv zločina. Znate li što je Smiljan napravio prije dosta godina!?‘

‘Smiljan je vatrogasac, znam da su upravo renovirali kat kuće, a Renatina majka je živjela u prizemlju...‘

Policijski očevid

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Spremao sam ulje i filtere u auto kad sam čuo neku viku iz kuće, nerazgovijetnu, ali nisam na to obraćao pažnju jer sam se spremao s autom na servis i otišao sam. Kad sam se vratio, sve je već bilo puno policije.

Kaže nam to susjed Smiljana i Renate G. koji su živjeli u katnici u Izvorskoj ulici u Radničkom naselju, u kući preko puta njegove, zajedno s Renatinom majkom Dragicom Š. koja je bila udovica.

- Smiljan je vatrogasac, znam da su upravo renovirali kat kuće, a Renatina majka je živjela u prizemlju. Mislio sam da je naprosto riječ o nekakvoj obiteljskoj čarki, ništa ozbiljno. Kasnije sam čuo da se čulo zapomaganje iz kuće "Upomoć!" i da je to zapomagala Renatina majka, ali susjeda koja je otišla do kuće naišla je na zaključana vrata - priča nam susjed iz Izvorske ulice u Radničkom naselju u Bjelovaru u kojem se dogodio novi slučaj femicida.

image

Policijski očevid

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Rekao je da je riječ o obitelji koja je bila materijalno sređena, ni po čemu problematična, sin im je završio Pravni fakultet i živi u Slavoniji. Kuća katnica u kojoj žive je sređena, a u tijeku je bilo preuređenje kata na kojem su živjeli Smiljan i Renata, daktilografkinja na bjelovarskom Trgovačkom sudu, a Dragica Š., Renatina majka i punica Smiljana G., umirovljenica je i živjela je s kćeri i zetom u kući. Kako nam je rekao naš sugovornik, navodno bi motiv ovog zločina mogla biti ljubomora.

image

Policijski očevid

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Naime, prije dosta godina, kako su nam ispričali susjedi, Smiljan G. je nakratko čak i napustio suprugu i odselio se iz obiteljske kuće, ali se nakon nekog vremena vratio. U Podgorcima mu živi rodbina, a kako smo doznali, njegova brojna obitelj prije više desetljeća u bjelovarski kraj doselila se iz Janjeva s Kosova. Policija je tijekom subote pokušala stupiti u kontakt sa sinom, obavijestiti ga o tragediji koja se dogodila te nešto više doznati u obavijesnom razgovoru o mogućim motivima zbog kojih je njegov otac usmrtio punicu, teško ozlijedio suprugu, a potom presudio i samom sebi.

image

Policijski očevid

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ubojstvo, pokušaj ubojstva i samoubojstvo, kažu nam susjedi, sve ih je potreslo. Susjeda koja je reagirala na zapomaganje u kući napustila je u šoku svoju obiteljsku kuću tako da je nismo uspjeli dobiti na telefon. Još jedan slučaj femicida, peti u samo nekoliko mjeseci, zabrinjava i Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Prema statističkim podacima koje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o pet slučajevima ubojstava žena - "Femicide Watch", čija je osnivačica, u 2024. godini s dosad počinjenih pet ubojstava žena (mogući femicid) dodatno je razvidno da se nasilje nad ženama nažalost nastavlja.

image

Policijski očevid

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kada te podatke usporedimo s podacima iz 2023., vidljivo je da su te godine bila ukupno 23 ubojstva u Republici Hrvatskoj (četiri manje nego 2022. i sedam manje nego 2021.), od čega je bilo devet ubijenih žena (četiri manje nego 2022. i šest manje nego 2021.), a pet od njih ubili su njihovi intimni partneri (bivši ili sadašnji partneri/supruzi).

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić ponovno, kao i već nebrojeno puta dosad, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka eskalacije ubojstava žena i ove godine. I upravo je činjenica da većinu nasilja nad ženama kontinuirano čine njihovi najbliži, supruzi, partneri, bivši partneri ili drugi članovi obitelji/bliske osobe, duboko je zabrinjavajuća te je upozorenje da je sustavne promjene nužno poduzeti odmah. Pravobraniteljica i ovaj put ukazuje da sustavu borbe protiv rodno utemeljenog nasilja stoga nedostaje jaka primarna preventivna komponenta, kontinuirana i sveobuhvatna edukacija struke te društveno obrazovanje o ravnopravnosti spolova na svim razinama, kao i tješnja i za rodno utemeljeno nasilje senzibilizirana međuresorna suradnja svih relevantnih dionika. I, konačno, nedostaju programi dugotrajne i kvalitetne resocijalizacije počinitelja, zaključuje u odgovoru za Jutarnji list pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

image

Policijski očevid

Zeljko Hajdinjak/Cropix

O okolnostima ubojstva, pokušaja ubojstva i samoubojstva u obiteljskoj kući u Izvorskoj ulici u Bjelovaru očekuje se da će više informacija biti kad završi očevid. Osim da su pronađena tijela muške i ženske osobe i teško ozlijeđena žena u obiteljskoj kući, Maja Barbir Grubić, glasnogovornica PU bjelovarsko-bilogorske, nije mogla dati više informacija o događaju jer je očevid bio u tijeku.

Pokušali smo dobiti i komentar s bjelovarskog Trgovačkog suda na kojem je, kako su nam rekli susjedi, radila teško ozlijeđena Renata G., ali nismo uspjeli dobiti odgovor od glasnogovornice suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 17:55