NEODGOVORNI TURISTI

Crni dan za vozače romobila po Istri: Pijani Nijemac i Srbin na romobilima i bez kaciga završili u ogradi

U Rapcu i Puli državljanin Njemačke star 65 godina napuhao je 0,84 promila, a 33-godišnji državljanin Srbije1,74 promila

ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

U razmaku od 10 sati na području Istre dvoje stranih državljana pod utjecajem alkohola skrivili su prometne nesreće vozeći se na romobilima. I ne samo to. Jer osim pijani, vozili su i bez kaciga pritom kršeći prometne propise.

Prva nesreća zbog koje je intervenirala policija bila je oko 7.30 sati u Rapcu, kada je 65-godišnji njemački državljanin upravljao električnim romobilom kolnikom, a ne po nogostupu kojim se trebao kretati.

U jednom je trenutku potom na nizbrdici, zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad romobilom i prešao ravno preko raskrižja gdje se zabio u zaštitnu ogradu.

Kad je stigla policija na očevid, napuhao je 0,84 promila.

Slični grijeh zbio se i oko 17 sati u Ulici starih statuta u Puli po kojoj se romobiilom vozio 33-godišnji državljanin Srbije sa 1.74 promila.

-Dolaskom do kružnog toka, izgubio je nadzor nad romobilom, nastavio vožnju rano i udario u rubnik središnjeg otoka u kružnom toku. Ni ovaj vozač nije imao zaštitnu kacigu na glavi. Oba muškarca su u nesrećama lakše ozlijeđena te se protiv njih pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama - kažu iz PU istarske.

Ujedno podsjećaju vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, tada se trebaju kretati nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa.

-Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak. Podsjećamo i da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Bitno je naglasiti da romobilom ne smije upravljati osoba koja u organizmu imaš više od 0.5 promila, koja je pod utjecajem droga ili pod utjecajem lijekova koji utječu na sposobnost vožnje. Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu - ističu još iz istarske policije upozoravajući vozače i da moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 21:45