NJEMAČKI DRŽAVLJANIN UHIĆEN NA GRANICI

Iz Srbije u Hrvatsku nosio 1000 detonatora

Srbijanska policija uhitila i pritvorila J. V. (33) zbog šverca eksplozivnih tvari
 Damir Krajač/CROPIX

MUP Srbije izvijestio je tamošnje medije o uhićenju 33-godišnjeg njemačkog državljanina J. V. na graničnom prijelazu Batrovci, koji je u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti tisuću komada elektronskih detonatora za aktiviranje eksploziva.

Nijemac je na granici zaustavljen u subotu oko 13 sati u osobnom automobilu VW Passat njemačke registracije. Zbog nemira u Makedoniji sprska policija, kako je priopćio tamošnji MUP, pojačano nadzire sve granične prijelaze te je provodeći strože mjere kontrole u njemačkom Passatu, koji je izlazio iz Srbije, otkrila najprije jedan, a potom još devet paketa s detonatorima. U svakom paketu bilo je po sto komada detonatora.

Osumnjičeni vozač odmah je uhićen. Po nalogu nadležnog tužiteljstva koje ga tereti za kazneno djelo nedozvoljene proizvodnje, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih tvari određen mu je 48-satni pritvor.

Policija u suradnji s kolegama iz drugih zemalja pokušava utvrditi porijeklo detonatora i kome su trebali biti isporučeni. Pretpostavlja se da je njihovo krajnje odredište bila neka od zemalja zapadne Europe. Pojedini srpski mediji spekuliraju da osumnjičeni muškarac, koji ima njemačko državljanstvo, potječe s prostora bivše Jugoslavije. Tamošnja policija tu informaciju nije potvrdila ni demantirala.

Dok istraga vezana uz ovu zapljenu traje, policija ne želi davati nikakve informacije o prošlosti uhićenog muškarca, odnosno povezuje li ga se s određenim kriminalnim skupinama. Za sada također nema ni informacija koje bi ukazivale na osumnjičenikovu povezanost s terorizmom. No službena istraga još ne isključuje nijednu mogućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:33