TORTURA U SPLITU

Mučitelj utekao jer je rješenje o pritvoru punih 6 dana putovalo od suda do policije

Goran I. pušten je uz zabranu približavanja žrtvi. Nakon žalbe određen mu je pritvor, ali prekasno
 Slobodna Dalmacija

Goran I., koji je na Dan žena zatočio i teško ozlijedio svoju bivšu 23-godišnju djevojku Dijanu P. i punih je 14 sati maltretirao u stanu u Splitu, jučer je bio nedostupan policajcima pa nisu bili u mogućnosti realizirati rješenje Županijskog suda o određivanju istražnog zatvora. Vijeće je odluku donijelo još prošlog petka, a rješenje je u ponedjeljak otpremljeno prema policiji. Nadležna postaja dobila ga je tek jučer, a tri dana bila su dovoljna Goranu I. da netragom nestane.

Okrutno djelo

Osumnjičenika policajci nisu pronašli na kućnoj adresi, a susjedi ga navodno nisu vidjeli danima. Ako ga ne pronađu za Goranom I., bit će raspisana tjeralica.

Policajci su Gorana I. prijavili za protupravno oduzimanje slobode i to po članku u kojem stoji: “Ako je kazneno djelo počinjeno, ili je počinjeno na okrutan način, ili je osobi kojoj je protupravno oduzeta sloboda prouzročena teška tjelesna ozljeda, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.”

Spora dostava

Dramu u apartmanu u Riječkoj ulici okončao je Dijanin otac, koji je zajedno s još tri kćeri došao vidjeti što se događa. Nazvao ga je sam osumnjičeni Goran I. tražeći da dođe kako bi popričali o Dijani. Vidjevši u kakvom je ona stanju, otac i sestre zvali su policiju. Dijana je završila u bolnici s dva slomljena rebra i potresom mozga, a Goran I. je priveden. Tužitelji su nakon ispitivanja zatražili od istražnog suca da ga pritvori zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Usprkos prijedlogu tužitelja, sudac Damir Svalina nije odredio pritvor već samo mjeru opreza.

- Sudac istrage odredio je da se 36-godišnjak ne smije približavati žrtvi na manje od sto metara te ne smije s njom uspostaviti kontakt - priopćili su tada sa suda. Međutim, stav suca Svaline nisu dijelile kolege koje su odlučivale o žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

- Izvanraspravno vijeće uvažilo je žalbu ODO-a i ipak odredilo pritvor - rekao je jučer za Jutarnji list sudac Damir Romac sa splitskog suda. Nije htio komentirati sporost u dostavi rješenja.

‘Zabrinuti smo’

Obitelj se užasnula prošlog tjedna kad je čula da nasilniku nije odmah određen pritvor, a sama žrtva nasilja proživjela je novu traumu, strahujući opet za vlastiti život.

- I ona i obitelj užasnuti su ovom odlukom suda i moja klijentica je u velikom strahu za svoj život - istaknuo je njezin odvjetnik Darko Krčum. Obitelj je sada, kad je do njih došla informacija da je Goran I. nestao i da je nedostupan policiji, doživjela novi šok.

- A što da vam kažem, zabrinuti smo - rekla je jučer sestra zlostavljane djevojke.

‘Skakao je po meni i slomio mi dva rebra’

Dijana P. iznijela je prošlog tjedna za Slobodnu Dalmaciju potresnu ispovijest u kojoj je opisala kakvim je torturama bila izložena tijekom polugodišnje veze s Goranom I.

- Često me bez razloga tukao. Mijenjao je raspoloženja i ničim izazvan vikao na mene, maltretirao me, gazio i udarao. Nisam to prijavljivala jer je rekao da će me ubiti ako to učinim. Na dan kada je intervenirala policija nekoliko sam puta od zlostavljanja u stanu padala u nesvijest. Po rukama mi je gasio opuške. Kad sam od jednog udaraca pala na pod, skočio je s kreveta nogama na mene i tako su mi pukla rebra - ispričala je Dijana P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:21