AFERA DAIMLER

Sud 32 mjeseca ne može odlučiti jesu li industrijalci uzeli 250.000 eura mita

Istraga protiv Marka Vukovića i Ivana Žabčića, bivših suvlasnika IM Metala, opet je počela iznova
 Mario Pušić/CROPIX

Više od tri i pol godine u Karlovcu traje istraga afere Daimler, a sve to vrijeme nije bilo dovoljno kako bi se samo razjasnilo ima li elemenata za podizanje optužnice protiv karlovačkih industrijalaca Marka Vukovića i Ivana Žabčića te njihova konzultanta Tomice Godeca.

Štoviše, istrazi se još ne nazire kraj: nakon “loptanja” sudskim spisom između karlovačkog Županijskog suda, njihove Stalne službe u Gospiću te tužiteljstva, istraga je opet - započela. Podsjetimo, istražuju se navodne zloporabe položaja i ovlasti te pranje novca preko tvrtke IM Metal, koja je tada za državu proizvodila vatrogasna vozila. Priča je krenula iz Washingtona, gdje su čelnici Daimlera priznali da su cijelo desetljeće podmićivali vlade 22 zemlje, među njima i našu Vladu. Hrvatski krak Daimlerove afere, kako se posumnjalo, bila je 85 milijuna eura vrijedna isporuka 210 vatrogasnih vozila koju je Vlada RH 2003. sklopila s ozaljskim IM Metalom, čiji su suvlasnici bili Vuković i Žabčić. Sumnja se da su na račune primili po 125.000 eura koje su oprali kroz nekretnine.

Nisu proveli sve radnje

Istragu je prvotno vodio istražni sudac karlovačkog Županijskog suda. Prije dva mjeseca istraga je napokon bila i dovršena te je nakon godina prikupljanja dokaza, ispitivanja svjedoka, pa čekanja na prijevode onih dostavljenih iz inozemstva Sud tužiteljstvu dostavio predmet. Tamo, međutim, nisu bili zadovoljni materijalom jer, prema mišljenju tužitelja, sud nije proveo sve predložene istražne radnje, pa su predmet vratili na nadležni postupak, ali ne u karlovačku nego u njihovu Stalnu službu u Gospiću.

Loptanje predmetom

No, tamo su, pak, utvrdili da, sukladno zakonu, a prema toj najnovijoj izmjeni Zakona, ovaj kazneni postupak treba provesti Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Tako je spis opet završio u Županijskom državnom odvjetništvu, potvrdila je tužiteljica Gordana Križanić, rekavši kako će javnost biti pravodobno obaviještena o rezultatima njihove istrage.

Morat će prodati Karlovačku banku

Vuković i Žabčić u međuvremenu su za 10 milijuna eura kupili Karlovačku banku, a ušli su i u 50 milijuna eura vrijedan projekt proizvodnje streljiva, i to s državom, prema principu javno-privatnog partnerstva koji bi trebao zaživjeti za dvije godine. Teško je reći hoće li Vlada htjeti nastaviti projekt s karlovačkim industrijalcima ako protiv njih tužitelji podignu optužnicu, ali je sigurno da će im HNB istog trenutka naložiti da se riješe vlasništva nad Karlovačkom bankom. Eventualnom optužnicom, naime, aktualni istražni postupak postat će kazneni postupak. Ta formulacija bit će dovoljna Hrvatskoj narodnoj banci da naloži Vukoviću i Žabčiću promptnu prodaju dionica.

Bez suglasnosti HNB-a, naime, nitko ne može steći udjel u kapitalu banke, a da bi je dobio, zahtjevu mora priložiti podatke o kaznenoj i prekršajnoj evidenciji, čak i o vođenju prekršajnog, odnosno kaznenog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:58