ZAVRŠIO U REMETINCU

KRIMINAL U ELITNOM STARAČKOM DOMU Menadžer s računa umrlog korisnika ukrao 130.000 eura

Livnjak Mladen s lažnom je ispravom, u pratnji drugog poznanika menadžera Rebrovića, u banci obmanuo službenike i podigao sav novac
 Biljana Gaurina/CROPIX

Mlađahnog menadžera Nikolu Rebrovića (29), zamjenika ravnatelja elitnog Doma za starije i nemoćne Villa Brezovica, policajci su uhitili i smjestili u Remetinec jer je u kolovozu ove godine, nakon smrti 88-godišnjeg korisnika Doma Stipe Č., organizirao izvlačenje više od 130.000 eura gotovine s računa pokojnika.

Uvježbao potpis

Kako doznajemo, Rebrović nije bio sam u bešćutnoj raboti. Sumnjiči ga se da je poticao nekoliko poznanika da mu pomognu u zloporabi položaja i ovlasti. Tako je, primjerice, Mladen K. iz Livna krivotvorio dokumente i uvježbao potpis pokojnoga Stipe ne bi li bio spreman za posjet poslovnici banke u kojoj je korisnik usluga elitnog doma imao račun.

Bio je 20. kolovoza. Vremešni Stipe Č. nije izdržao životnu bitku. Umjesto da se njegove osobne stvari, pohranjene u uredu socijalne radnice, kao svaki put do tada, dostave obitelji, Rebrović je zaustavio slanje, naloživši tadašnjoj socijalnoj radnici M. M. da mu donese pokojnikovu torbu te da ne obavještava njegovu obitelj. Nikola Rebrović se, prema optužbama tužiteljstva, tako domogao pokojnikove osobne iskaznice, putovnice i kartica domaćih i stranih banaka.

Dva dana poslije krenuo je u akciju. Nazvao je poslovnicu banke da najavi transakciju.

Lažna dokumentacija

- Ja sam Stipe Č. i vaš sam klijent. Želim raskinuti oročeni depozit, 130.000 eura - rekao je Rebrović bankarici. Zatim je angažirao prijatelja kako bi našao još nekoga da mu pomogne te da ga pošalje u poslovnicu da podigne novac te da ga prati da ne pobjegne. Prijatelj mu se odmah dosjetio Livnjaka Mladena koji je prihvatio ulogu, izradio lažnu ispravu i samo šest dana nakon smrti 88-godišnjeg dobrostojećeg umirovljenika ušao u banku u pratnji Rebrovićeva drugog poznanika. Nakon što je obmanuo zaposlene lažnom dokumentacijom, pritom stavivši Stipin potpis na isplatu, iz poslovnice je izašao s čak 130.000 eura gotovine. Nije trebao dugo šetati. Sastanak je bio dogovoren u garaži na Langovu trgu. On i još jedna osoba predali su trećem Rebrovićevu pomagaču novac. I dok je ta, još nepoznata osoba za pratnju od više stotina metara dobila navodno 5000 eura, Mladen je prošao bolje - brisanje hipoteke na nekretnini u njegovu vlasništvu. Podijelili su novac, svakome prema “zaslugama”, a obitelj se od pokojnog Stipe oprostila dan kasnije, točnije sedam dana nakon smrti.

Banka koja je povjerovala temeljem predočene dokumentacije da za pultom ima dugogodišnjeg klijenta, a ne prevaranta, u međuvremenu je alarmirala policiju. Pretražena je obiteljska kuća i ured mladog zamjenika ravnatelja Doma, a obavljeni su i razgovori s osobljem i vlasnicom, inače povratnicom iz Kanade.

Niz kaznenih djela

Ekipu se tereti za niz kaznenih djela, od zloporabe položaja, prijevare, krivotvorenja isprava, poticanja na kazneno djelo.

- Ne znam o čemu govorite. Uglavnom, nemamo komentara - rekla je o slučaju Gordana Tamburić, socijalna radnica doma u Brezovici.

Kontaktirali smo i Rebrovićeva odvjetnika Tihomira Mišića koji je rekao da ništa ne može komentirati do završetka istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:39