TKO JE TUZLANSKA NARKOKRALJICA

Marga Dva pištolja nudila je sve: i drogu i prostitutke...

Pod krinkom pružanja kozmetičkih usluga Margareta Hadžić vodila je bandu dilerica droge

Dvojica pripadnika tuzlanske specijalne policije, Mladen Divković i Dražen Vujanović, ranjena su prošli tjedan u obračunu s navodnim vođom kriminalne dilerske skupine.

Jedan od policajaca teže je ranjen, a drugi je prošao s lakšim ozljedama jer je pancirni prsluk zaustavio metke. Tuzlanski policajci ranjeni su dok su pokušavali pretražiti kuću za koju su vjerovali da je mjesto skladištenja i raspačavanja većih količina narkotika. Ovo bi bila samo još jedna u nizu vijesti koja govori o uhodanom narkobiznisu u BiH da osoba koja je ranila dvojicu specijalaca nije žena.

Kao u akcijskom filmu

Njeno je ime Margareta Hadžić i službeno se bavi pružanjem kozmetičkih usluga. Istraga koja je prethodila akciji specijalaca utvrdila je da je Margareta Hadžić, u Tuzli poznatija kao Marga Dva Pištolja, ustrojila kriminalnu grupu za trgovinu drogom. Grupu su uglavnom činile žene, a sve se odvijalo pod okriljem navodnog pružanja kozmetičkih usluga.

Priča o otkrivanju te grupe počela se odmatati nakon obračuna policije i Margarete Hadžić koji je, prema pričanju očevidaca, izgledao kao scena iz akcijskih filmova. Margareta je zapucala u policajce čim ih je vidjela.

Ostala bez dva prsta

Vrata je otvorila toliko da izvuče ruku u kojoj je držala pištolj te odmah zapucala. Oni su uzvratili i pritom je ranili. Izgubila je dva prsta. Iako ranjena, prestala je pucati tek kad joj je nestalo metaka. Potom je pobjegla u potkrovlje, a u daljnjem bijegu pred policijom skočila je s nekoliko metara visine na terasu. Iako su je policajci sustigli, i dalje se opirala, no svladali su je i priveli. Pretresom njene kuće u tuzlanskome naselju Donji Brđani pronašli su veću količinu heroina te mnogo mobitela i SIM kartica. Upravo su mobiteli otkrili da je izbjegavala uhićenje uz pomoć korumpiranih policajaca. Analiza pronađenih SIM kartica otkrila je da je bila u stalnom kontaktu s dvojicom policajaca. Oni nisu sudjelovali u dilerskom lancu, nego su Margaretu obavještavali o svim policijskim akcijama. Na osnovi tih informacija uspijevala je izbjeći uhićenje te je uspješno skrivala drogu.

Policija je uhitila i nekoliko članova te grupe osumnjičene za trgovinu drogom.

Srpski veletrgovci

Među njima su supružnici Ružica Babić i Almir Hamza, bivši policajac koji se, nakon što je u Sarajevu dobio otkaz, preselio u Tuzlu. Tamo je sa suprugom radio u lokalnom nogometnom klubu. Margareta Hadžić je mjesecima bila pod policijskom prismotrom tijekom koje je utvrđeno da je surađivala s nekoliko srpskih trgovaca drogom koji su joj dolazili u posjet svojim skupim autima.

Susjedi uhićenih Ružice Babić i Almira Hamze policiji su ispričali da su supružnike posjećivale iste osobe kao i Margaretu Hadžić. Dosad je utvrđeno da je lanac išao od Margarete Hadžić preko dilerica, lažnih kozmetičarki, do kupaca.

Pucnjava u kafiću

Margareta Hadžić u policijskim je evidencijama upisana i kao osoba koja je sudjelovala u vatrenim obračunima u Tuzli. Prije nekoliko godina pucala je u jednom tuzlanskom kafiću. Prije je s nevjenčanim suprugom Nadilom Hasićem Mačkom otela i kao taoca držala jednog Tuzlaka. Osuđivana je više puta, ali izdržavanje kazne navodno je izbjegavala zahvaljujući bliskosti s nekim od lokalnih pravosudnih moćnika. Policiji je poznata i kao punica Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji u zeničkom zatvoru služi kaznu zbog pokušaja ubojstva Fatmira Mujaja u sarajevskom restoranu Incognito.

Margareta Hadžić bila je i svjedokinja na suđenju svom zetu Mersedu koji se sumnjičio za ubojstvo Jasenka Hajdarhodžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:25