NISU IZVIJESTILI

Božinović: ‘Nema zataškavanja prometne nesreće koju je kod Rijeke izazvao pijani policajac‘

Otkrio je da je riječ o zamjeniku načelnika jedne od policijskih postaja PU primorsko-goranske

Davor Božinović

 Damir Krajac/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je, komentirajući prometnu nesreću koju je prošlog petka kod Rijeke skrivio pijani policajac, da Policijska uprava primorsko goranska nije zataškavala taj slučaj.

"U konkretnom slučaju, Županijsko državno odvjetništvo je od početka preuzelo vođenje očevidnim radnjama, što automatski znači da ne može biti nikakvog zataškavanja", rekao je u srijedu ministar.

Božinović je dodao da će rukovodstvo PU primorsko-goranske, nakon prikupljanja svega potrebnog vezanog za prometnu nesreću, poduzeti sve potrebne korake.

Otkrio je da je riječ o zamjeniku načelnika jedne od policijskih postaja PU primorsko-goranske te da MUP na godišnjoj razini pokrene oko 500 disciplinskih postupaka, nakon čega dvadesetak ljudi izgubi posao.

Na pitanje zašto PU primorsko-goranska nije izvijestila o konkretnom slučaju, Božinović je rekao da je to pitanje za tu policijsku upravu.

"Načelno se izvještava kada postoje teže ozlijeđeni, poginuli ili se radi o policijskom vozilu ili policijskom službeniku na dužnosti. Možda iz svega ovoga nije bio ispunjen načelni kriterij. Međutim, to ničim ne umanjuje u koliko se dokaže težina tog djela", kazao je.

Upitan bi li mu bilo draže da je policijska uprava izvijestila o tom događaju, Božinović je odgovorio kako je najvažnije da zataškavanja nema.

Božinović: Borba s ilegalnim oružjem ne prestaje

"Ne mora se sve dogoditi u prvih 24 sata. Bitno je da se sve, uključujući sumnje pa i eventualne optužnice, kvalitetno pripremi kako ne bi pale na sudu", dodao je.

Božinović se osvrnuo i na akciju zapljene velike količine nedozvoljenog oružja na području Siska, kojom prilikom je uhićeno sedam osumnjičenih.

"Naša borba s ilegalnim oružjem ne prestaje. Cijelo vrijeme se provodi akcija ‘Manje oružja, manje tragedija‘. Ta akcija daje ozbiljne rezultate, međutim još dosta oružja je u rukama pojedinaca", rekao je ministar pozvavši sve koji posjeduju ilegalno oružje da ga vrate bez ikakvih pravnih posljedica.

Ministar je komentirao i učestale slučajeve poruka elektronske pošte u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao financijski inspektor Ministarstva financija.

Božinović je rekao da je ta praksa prisutna već niz godina te da policija, zajedno sa svim dionicima kibernetičke sigurnosti, provjerava sve takve slučajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 12:15