PRESUDA VRHOVNOG SUDA

BOKSAČKOM PRVAKU 13 GODINA ZATVORA Bivši Kerumov tjelohranitelj Baraba osuđen

 Paun Paunović/ CROPIX

Nekadašnji splitski boksački as i bivši prvak Europe po WBo verziji Ante Bilić zvani Baraba (31) definitivno će sljedećih 13 godina provesti iza rešetaka u nekoj od hrvatskih kaznionica odslužujući tako 12-godišnju kaznu koju je dobio zbog ubojstva Marijana Bilića Kovačevića zvanog Kova u Podstrani 23. listopada prošle godine, te još godinu dana koje je dobio na sudu u Šibeniku zbog razbojstva, piše Slobodna Dalmacija .

Odlučio je tako Vrhovni sud potvrdivši u cijelosti prvostupanjsku presudu i odbivši žalbu državnog odvjetnika, ali i žalbu Bilićeva odvjetnika Željka Gulišije.

DORH se žalio smatrajući da je izrečena sankcija premala i da prvostupanjsku presudu treba preinačiti i izreći dužu vremensku kaznu. Bilić je, pak, preko svog odvjetnika tražio ukidanje presude zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o kazni i odluke o troškovima kaznenog postupka.

Tvrdio je, kao i u svojoj obrani, da je prvi hitac ispalio u nužnoj obrani, drugi u prekoračenju nužne obrane, a treći i četvrti na mah. Vrhovni sud nije to prihvatio ustvrdivši da nema dokaza da je Kova imao pištolj i da je pucao iz njega. Svi su svjedoci potvrdili da Kova nije imao oružje, a ono nije ni nađeno, niti je nađena ikakva čahura koji bi bila ispaljena iz nekog drugog oružja.

Također, utvrdili su i da to što su na Kovinoj lijevoj šaci nađeni tragovi barutnih čestica, kao i dvije oguljotine ne znači da je on u ruci imao oružje.

DORH se žalio da je sud u Splitu zanemario kao otegotnu okolnost to što pokojni Bilić Kovačević nije ničim isprovocirao Bilića, a da je ovaj već ranije isplanirao ubiti ga samo iz njemu poznatih razloga i da je to učinio hladnokrvno i brzo, bez izgovorene riječi.

Državni je odvjetnik smatrao i da se kao olakotna okolnost nije mogla uzeti uzorna sportska Barabina karijera jer sportaši “moraju biti uzor i poticaj mladima za treniranje i bavljenje sportom, a ovim činom optuženik je potpuno srušio svoj sportski ugled i postao neprihvatljiv primjer onima koji su pratili njegove sportske uspjehe”.

‘U pravu je državni odvjetnik kad navodi da sportaši trebaju biti uzor mladima, međutim, činjenica da je optuženik počinjenjem kaznenog djela narušio taj sportski ugled ne dovodi u pitanje da je ranije bio uzoran sportaš. Stoga ta činjenica ne opravdava strože kažnjavanje, ali niti blaže kako to traži optuženik’, - naveo je u presudi Žarko Dundović, predsjednik Vijeća Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:44