MULJAŽE U DUBROVNIKU

Biznis u staroj gradskoj jezgri nije im bio dovoljan: Poznati ugostitelji zamračili su vrtoglavih 1,2 milijuna eura!

Ugostiteljski par na taj način prikrio je i obvezu plaćanja 219.299,83 eura PDV-a

Panoramski pogled na Dubrovnik sa Srđa

 Bozo Radic/Cropix/Cropix

Nije nepoznanica da dosta ugostitelja u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika tijekom cijele godine ima posla. No dubrovački kriminalisti su otkrili da je jedan ugostiteljski par odlučio 2019. raditi s druge strane zakona i zamračio čak 1,2 milijuna eura, kako je pokazala istraga u suradnji sa dubrovačkom Poreznom upravom,

Otkriveno je tako da su 39-godišnjakinja i 40-godišnjak u sklopu ugostiteljske djelatnosti posluživanja hrane i pića u ugostiteljskom objektu unutar stare gradske jezgre tijekom cijele 2019. godine neistinito iskazivali ostvarene prihode čime su počinili niz kaznenih djela od zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, preko krivotvorenja službene i poslovne isprave do povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

image

ilustrativna fotografija

Damjan Tadic/Cropix

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da osumnjičeni, kao odgovorne osobe trgovačkog društva čije je sjedište u Dubrovniku, za dio stvarno ostvarenih prihoda od ugostiteljskih usluga u iznosu od 877.199,32 eura koje su naplaćene u gotovini, nisu izdavali fiskalizirane račune, iako su u isto vrijeme iskazivali veće količine utroška materijala u robno-materijalnim karticama. Umjesto da su zatim novac od tako ostvarenog gotovinskog prometa položili na žiro račun trgovačkog društva, zadržali su ga za sebe i time sebi pribavili protupravnu imovinsku korist, istovremeno oštetivši imovinu trgovačkog društva o kojoj su bili dužni brinuti - kažu iz PU dubrovačke.

Dodaju pritom i da je ugostiteljski par na taj način prikrio i obvezu plaćanja 219.299,83 eura PDV-a kao i obvezu plaćanja utvrđene razlike poreza na dobit u iznosu od 157.206,34 eura, a na štetu Državnog proračuna RH.

- Kako bi smanjili zalihe materijala odnosno sirovina na skladištu trgovačkog društva, osumnjičeni su na kraju 2019. godine ispostavili dva nevjerodostojna izlazna računa za organizaciju domjenaka vlasnički povezanom društvu i trgovačkom društvu iz Splita. Isto tako, tijekom 2019. godine poslovne knjige društva koje su po zakonu dužni voditi, nisu vodili uredno, točno i pravodobno - zaključuju iz dubrovačke policije navodeći da je dvojac kroz navedene makinacije pričinio ukupno 1,253.705,49 eura materijalne štete.

image

ilustrativna fotografija

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:45