HRVOJE ČOVIĆ

Bivši ravnatelj carine prebačen u Osijek, pitanje je dana kada će mu stići optužnica zbog afere Rimac

Nakon trotjednoga "uskrsnuća" na mjestu pomoćnika ravnatelja Carine, ponovno je prebačen nazad u područni ured carine u Osijek

Hrvoje Čović i Josipa Rimac

 Cropix

Hrvoje Čović (53), bivši ravnatelj Carine kojega Uskok sumnjiči da je preko Josipe Rimac svojemu bratu pokušao srediti polaganje državnoga ispita, nakon trotjednoga "uskrsnuća" na mjestu pomoćnika ravnatelja Carine, ponovno je prebačen nazad u područni ured carine u Osijek.

Jutarnjem listu je iz carinske uprave potvrđeno kako je novi zamjenik ravnatelja Željko Franjić. Kako je pak objavio portal telegram.hr, Čović je 27. prosinca na vlastiti zahtjev vraćen u Osijek, nakon što je tri tjedna bio drugi čovjek Carinske uprave.

Čović se u kolovozu 2020. našao se pod istragom Uskoka zbog sumnji da je tri mjeseca ranije, u svibnju 2020., od tadašnje državne tajnice Rimac tražio da mu sredi polaganje državnoga ispita za brata. Riječ je o proširenu istrage za koje su policija i Uskok pronašli dokaze pretražujući komunikaciju u mobitelima Josipe Rimac. "Mala zamolbica", "Moj mali braco Marko", "nisi me zaboravila", Čovićeve su poruke koje su nađene u mobitelu Rimčeve, a Čoviću donijele kazneni postupak.

Usprkos postupku, Čović ostaje na mjestu čelnoga čovjeka Carine sve do kraja mandata u travnju ove godine, a nakon toga, budući da se nije natjecao za novi mandat, u lipnju biva raspoređen na službeničko radno mjesto pomoćnika pročelnika Područnog carinskog ureda Osijek. No, početkom prosinca Čovića iz Osijeka vraćaju u Zagreb na mjesto zamjenika ravnatelja, odnosno mjesto drugoga čovjeka u carini.

Na upit Jutarnjega lista koji je o tome izvijestio odmah nakon imenovanja, iz Carine su odgovorili kako je za imenovanje bilo presudno Čovićevo iskustvo. "S obzirom na dugogodišnje radno iskustvo u radu Carinske uprave, od carinika, inspektora, pomoćnika pročelnika, pročelnika, pomoćnika ravnatelja i na koncu ravnatelja Carinske uprave te odgovarajuća znanja nužna za obavljanje poslova iz djelokruga Središnjeg ureda Carinske uprave, g. Hrvoje Čović je dana 6. prosinca 2021. godine, privremeno raspoređen na službeničko radno mjesto zamjenika ravnatelja Carinske uprave na određeno vrijeme", naveli su iz carine.

Tri tjedna poslije, Čović sam traži razrješenje te se vraća u Osijek. Mogući razlog možda leži i u tome da je podizanje Uskokove optužnica protiv njega pitanje dana. Naime, Uskok je predmet protiv Josipe Rimac razdvojio u dvije cjeline za koje će zasebno dizati dvije optužnice. "Slučaj Vjetroelektrane", odnosno sve točke vezane uz navodno pogodovanje Miljenku Bašiću kod izgradnje vjetroparka Krš-Pađene se nalaze u jednom predmetu, dok su sve ostale točke, uključujući i niz optužbi za sređivanje državnih ispita, stavljene u zasebni predmet, upravo zbog velikoga broja okrivljenika. Optužnica za taj predmet navodno će prva biti podignuta te se u tome predmetu očekuje niz nagodbi. Je li i Čović među onima koji se nagodio, nije bilo moguće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:23