SUĐENJE GLAZBENIKU

Bivši bubnjar Parnog valjka: ‘Osjetio sam udarac... Alkohol u krvi? Od šoka sam prije dolaska policije malo popio‘

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica predložio je da novi vještaci odrade novo kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje

Dražen Scholz

 Marko Todorov/Cropix

Zbog prometne nesreće iz 2017. na zagrebačkoj Ilici, kada je pijan i pod utjecajem opijata, vozilom usmrtio pješaka Vjerana Dasovića (34) i potom otišao s mjesta nesreće, bivši bubnjar Parnog valjka Dražen Scholz (61) ponovno je sjeo na optuženičku klupu, ali ovoga puta Županijskog suda u Zagrebu.

Naime, prije nešto više od dvije godine, posrnulog glazbenika je sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, na osnovu optužnice općinskog tužiteljstva kao i provedenih dokaza, nepravomoćno osudio na četiri i pol godine zatvora. Međutim, viši sud je, nakon nepune dvije godine, dakle u travnju ove godine, razmatrajući žalbu, odlučio presudu ukinuti zbog bitnih povreda ZKP-a s obzirom da se u međuvremenu promijenio sam zakon. Stoga se Općinski sud proglasio nenadležnim tako da je predmet dospio u ruke tročlanog sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

‘Nemam mjesečnih primanja‘

Upitan kakav stav zauzima o krivnji, Scholz je rekao, kao i na prvom suđenju, da se ne osjeća krivim. Odgovarajući na pitanja predsjednice sudskog vijeća Daniele Kustec čime se bavi, kakve prihode i imovinu ima, Scholz je kazao da nema mjesečnih primanja i da je samostalni umjetnik te da uprihodi između 2500 i 3000 kuna prosječno.

Također je dodao da u svom posjedu nema imovine osim Renault Clija starog 22 godine s kojim je sudjelovao u prometnoj nesreći i koji mu je policija zaplijenila nakon tog događaja.

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica predložio je da novi vještaci odrade novo kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje kao i prometno-tehničko te toksikološko jer smatra da su dosadašnja bila parcijalna i necjelovita.

Na kraju je sudsko vijeće odlučilo kako će se na idućoj raspravi prvo temeljito ispitati dosadašnja tri vještaka – prometni i sudsko-medicinski vještak te toksikolog.

Udaljio se s mjesta nesreće

Prema optužnici, Scholz je vozeći Renault Clio zagrebačkom Ilicom prema Vrapču, kod kućnog broja 298 naletio na pješaka koji je prelazio zebru. Umjesto da unesrećenom pomogne, vozač je pobjegao, a policajci su ga osam sati nakon nesreće sačekali kraj njegova auta jer su zaprimili dojavu jedne građanke o oštećenom vozilu.

image
Marko Todorov/Cropix

Tri dana kasnije, pješak je preminuo u bolnici jer je zadobio prijelom lubanje s ozljedom mozga praćen nizom stravičnih ozljeda, a vozač iako se udaljio s mjesta nesreće pa su mu krv i urin uzeti s odmakom od 15 sati, vještačenjem se utvrdilo da je u vrijeme naleta bio pripit, da je u krvi imao više jednog promila i da je konzumirao kokain te imunomodulator levamisol koji je česti sastojak kokainske smjese. Prema vještačkom nalazu u trenutku naleta brzina kretanja Scholzova vozila bila je oko 50 km/h i da je zaustavni put bio 23 metra pa je vještak mišljenja da do nesreće ne bi došlo da je vozač kočio na vrijeme s obzirom na semafor s treptavim žutim svjetlom te prometnim znakom da je pješački u blizini.

- Užasno mi je teško i žao što se sve to dogodilo. Probudio me telefon oko 3 u noći, popio sam limenku piva i otišao na Langov trg po cigarete. Tamo sam sreo poznanika koji me zamolio da ga odvezem kući. Vozeći se Ilicom, osjetio sam da je nešto udarilo u desnu stranu auta, a prije toga nisam vidio ništa što bi mi se prepriječilo ispred vozila. Poznanik se sav šćućurio na sjedalu i rekao mi: ‘Vozi, vozi, nemoj stati’. Ušao sam u prvu ulicu lijevo i vidio razbijeno vjetrobransko staklo.

Prije nesreće mislim da je neki auto bio ispred mene, a pokraj je bio viši auto koji mi je zaklanjao pogled pa pješak moj auto nije ni vidio jer sigurno ne bi stupio na prijelaz. Njegovoj obitelji sam poslao telegram sućuti, ali nisu mi odgovorili. Što se tiče alkohola u krvi, od šoka sam prije dolaska policije popio dva pelinkovca i pivo, a bio sam ranije uzeo i neke tablete za spavanje. Nikada nisam imao problema s drogom i alkoholom, iako sam uzimao različite droge i liječio se. Vozio sam 50-60 km/h jer je ispred mene bilo zeleno na semaforu, a da sam vozio brže, mislim da se nesreća ne bi dogodila - uvjeravao je Scholz na prvom suđenju prisutne u sudnici.

Vratio se na mjesto nesreće pješice

Dodao je tad i da se na mjesto događaja vratio poslije pješice i vidio da je netko ozlijeđen.

Svjedoci tragedije ispričali su da su vidjeli automobil koji dolazi iz suprotnog smjera i udarac u pješaka koji leti u zrak. Jedan od vozača je usporio kako bi propustio pješaka koji je ostao ležati na boku i hroptati, no ne i Scholz koji se, kako su svi uočili, udaljio.

O jezivosti nesreće od 22. rujna 2017. u 5.31 sat koju je skrivio, svjedoče i snimke nadzornih kamera koje su se na prvom suđenju gledale u sudnici. Nesretnog pješaka Dasovića automobilom je udario na pješačkom prijelazu te ga je prvo, prema vlastitim tvrdnjama, "zamijenio za torbu koju kao da je netko bacio na njegov Clio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 20:05