NEOBIČNI SPOR

BELGIJSKI OVČAR RASTRGAO UMILJATOG PEKINEZERA Ogulinski sud Rexa proglasio krivi za smrt Bobija, vlasnik mora isplatiti 12.300 kuna

Belgijski ovčar izgrizao je umiljatog psića čiji vlasnik otada pati
 Tomislav Krišto/CROPIX

Belgijski ovčar Rex proglašen je krivim za ubojstvo pekinezera Bobija, svojega dugogodišnjeg poznanika, psića s kojim je sprašio stotine mačaka u rodnom Severinu na Kupi, a nekada davno čak su dijelili i zdjelicu.

Sutkinja Općinskog suda u Ogulinu odlučila je nepravomoćno da Zvonko Kramarić, Rexov vlasnik iz Osojnika 47, Bobijevu vlasniku Ivanu Kramariću iz Osojnika 59A mora platiti odštetu od 7600 kuna te sudske troškove od 4700 kuna, sve uvećano za zakonske zatezne kamate.

Izgrizen u noći

Drama se dogodila četrdesetak minuta poslije ponoći, 2. rujna prošle godine, dok je selo spavalo. No noć nije mogla progutati Bobijev krik. Prvo svjetlo upalilo se u kući njegovih vlasnika.

- Bobi je bio u garaži, vidio sam da je sav izgrizen. Zvonko je tada došao po Rexa, a stigli su i moj brat i njegova supruga čija je kuća preko puta. Bobi je bio star pet godina, nabavio sam ga u Ozlju kao štenca i platio ga 1500 kuna. Bio je jako mazan i svi smo bili vezani uz njega. Otkako ga nema, poremetio mi se san, moram piti tablete za spavanje - ispričao je Bobijev gazda na sudu.

Rexov gazda se branio da je tada oko ponoći čuo lavež pasa. Lajao je to njegov Rex iz boksa na divlje svinje koje su došle nadomak kuće. Odlučio ga je pustiti da bi ih potjerao natrag u šumu. Vidio je tada i Bobija te da su oba psa otrčala za divljači.

- Čekao sam svoga Rexa i uhvatio ga pred vratima tužitelja. Možda su Bobija izgrizle divlje svinje - čudio se svjedočeći Zvonko Kramarić, Rexov vlasnik. Tužiteljev brat Mate vidio je Bobija u krvi, rasparanog trbuha.

I prije napadao

- Napao ga je Rex, tu nema dvojbe. Osim toga, Zvonko navodi da su otišli za svinjama kroz kukuruz, a Zvonko prošle godine uopće nije sadio kukuruz, bio je to kukuruz Dragutina Kramarića. Drugi dan smo provjeravali i u polju nismo našli niti jedan trag divljih svinja - kaže Mate Kramarić. Dodaje da je Rex svojedobno bio napao i Dragutina Kramarića.

Ključno je bilo svjedočenje policajca koji je kobne večeri obavio očevid. Bobi je tada još davao znakove života, a bio je u garaži vezan na lancu, zbog čega se sud priklonio verziji događaja koju je ispričao Bobijev vlasnik. Osim toga, utvrdili su i da je Prekršajni sud u Delnicama već bio osudio Rexova gazdu jer je Rexa te večeri ostavio bez nadzora. Rex će neko vrijeme morati provesti u boksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:19